Det visuelle radioprogrammet Ihán på NRK Sápmi består av programlederne Dávvet Bruun-Solbakk, Maret Inger Anti og Isalill Kolpus.

Med visuell radio og nasjonale serier skal NRK Sápmi nå de unge

– Vi ønsker å gjøre unge samer stolt av å være samisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sommer har det samiske radioprogrammet Ihán på NRK Sápmi fungert som en visuell radio som kan strømmes på direkten, og nå kommer et nytt visuelt radioprogram. Slik skal NRK Sápmi nå den lille målgruppa av unge, samiske lyttere og seere.

Gjennom interaksjon med publikum har det visuelle radioprogrammet Ihán hatt som mål å inkludere og engasjere den unge samiske befolkningen.

– Vi vil ha hele gjengen med i sendingen, det vil si lytterne også, enten ved å direkte være med i sendingen, eller ved å for eksempel være med på å bestemme hva programlederne skal begi seg ut på, skriver produsent for NRK Sápmi Radio Elle Gaup i en e-post til Journalisten.

Interaktiv og visuell radio

Radioprogrammet skal få lytterne til å føle at de er en del av gjengen i studio og danne et felleskap som støtter ungdommen i hverdagen sin, forklarer Gaup.

– Vi fokuserer på aktuelle temaer som opptar de unge til enhver tid. Det være seg skolestart, kjærlighetssorg, kjønnssykdommer eller andre ting, skriver hun.

De som jobber i programmet nå er sommeransatte. Gaup beskriver de to programlederne Dávvet Bruun-Solbakk og Máret Inger Anti som positive og uredde, og svært ulike fra hverandre.

– Máret Inger er den mest konservative, mens Dávvet er den liberale, skriver hun.

I tillegg er Isalill Kolpus innom radioprogrammet som programleder av og til, men har ellers ansvaret for det visuelle, for foto og klipping, og for promotering på sosiale medier.

– Vi vil fremheve det samiske mangfoldet, derfor har vi også med oss Isalill som ikke har samisk som morsmål, men som har lært seg det på kurs, og fremdeles er under utvikling.

Radioprogrammet Ihán er i sluttfasen og vil ha sin siste sending i sommer. I høst vil Ihán bli erstattet med et nytt, visuelt radioprogram, «Valvi», som betyr «Flokk» på nordsamisk.

Dette skal ha et liknende konsept som Ihán, men vil ha nye programledere som redaksjonen er i gang med å rekruttere.

Satser på nasjonale serier

De siste årene har NRK Sápmi gjort en innsats for å modernisere og digitalisere sitt innhold.

I går skrev Journalisten at de har mer enn tidoblet antall sidevisninger per artikkel siden 2018. Dette har de blant annet klart ved å lage færre, men bedre saker, ifølge digital utviklingsleder i NRK Sápmi, Ánne Márjá Hætta.

I tillegg til det nye radioprogrammet Valvi, planlegger NRK Sápmi andre prosjekter som satsing på yngre målgrupper.

I høst skal de nemlig spille inn en rekke ungdomsserier, blant annet en dokumentarserie som skal fremme unge samiske musikkutøvere, og en serie om unge samiske borteboere.

Konstituert redaktør for kultur og underholdning i NRK Sápmi Jo Raknes håper de nye seriene vil fremheve samiske utøvere i den norske og internasjonale kulturscenen.

– Målet er å lage så spennende serier at de blir nasjonale og engasjerer nordmenn også, ikke bare samer. Nordmenn bør være mer bevist på den samiske befolkningen og hva det betyr å være samisk, sier han.

Håper stereotypier vil dempes

Raknes mener det er mye samisk musikk, og flere samiske kunstnere og artister som har blitt en naturlig del av det moderne norske kulturlivet de siste årene. Han håper samisk populærkultur vil dempe den stereotypiske fremstillingen av den tradisjonelle samen slik at ungdommen skal finne tilhørighet i begge kulturene.

– Vi ønsker å gjøre unge samer stolt av å være samisk, og den norske befolkningen stolt av sin samiske befolkning, sier han.

Raknes har gjort flere dybdeintervjuer på bakgrunn av dette, og forteller at unge samer ofte streber etter å finne en bro mellom den norske og samiske kulturen.

– Dette er knyttet med det å være flerkulturell, å føle at man er i spagat mellom det tradisjonelle og det moderne, sier han.

Powered by Labrador CMS