Vil ha like ansvarsregler

NJ ønsker en medienøytral medieansvarslov.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlags (NJ) leder Elin Floberghagen og advokat Ina Lindahl Nyrud møtte torsdag Medieansvarsutvalget. De leverte da NJs innspill til en fremtidig medieansvarslov. Hovedbudskapet fra NJ var at reglene må være medienøytrale.

Redaktøransvar og kildevern

Utvalget, som ble nedsatt av tidligere kulturminister Trond Giske i 2009, har fått i oppdrag å vurdere reglene for ansvar for ytringer i mediene. Dette inkluderer redaktøransvaret og kildevernet.

Medieansvarsutvalget skal også finne ut om det er behov for særskilte regler eller tjenester som skal sikre personvernet for enkeltpersoner i møte med mediene.

Utvalget skulle opprinnelig levere sin innstilling i oktober, men har fått utsatt fristen til april neste år.

Ansvar for brukerinnhold

Målsettingen for NJ er at journalister i forskjellige massemedier skal jobbe under de samme journalistiske rammevilkårene.

NJ mener redaktøren skal ha det rettslige ansvaret alene, også på nett. Av hensyn til pressens troverdighet vil de at dette ansvaret også skal gjelde brukergenerert innhold. Det foreslås å bruke moderatorer, forhåndsredigering, filterprogram eller lukking av nettdebatten ved enkelte tema.

Innføring av et slikt redaktøransvar vil ifølge NJ medføre at kildevernet gjelder for innleggene på nettavisene, i samsvar med Høyesteretts kjennelse i »runesteinsaken». Aller Internett vant da over Hedmark politidistrikt, og slapp å utlevere identiteten til en nettdebattant.

Utvidet kildevern

NJ ønsker også et utvidet kildevern etter svensk modell. «Meddelarskyddet» innebærer blant annet taushetsplikt om anonyme kilders identitet overfor alle myndigheter. Det er straffbart å utlevere navnet dersom kilden vil være anonym.

– NJ ønsker taushetsplikt om anonyme kilders identitet overfor alle offentlige myndigheter, samt et straffesanksjonert etterforskningsforbud, sier Lindahl Nyrud til NJs nettsider.

Powered by Labrador CMS