PFU må ta stilling til programleder Morten Hegseths rolle i dokumentarserien «Homoterapi».

VG-programleder klaget inn til PFU for «dobbeltrolle»

VG avviser brudd på god presseskikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandle en klage mot VGTV-serien «Homoterapi». Klagen går på programleder Morten Hegseths rolle.

Klager er Espen Ottosen, som var med i episode syv av serien. Ottosen, som til daglig er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, reagerer ikke på den delen der han selv er med, men på det han mener er manglende uavhengighet fra programleder Hegseth.

Ifølge klager har VG brutt punkt 2.2 i Vær varsom-plakaten om uavhengighet og dobbeltroller, og punkt 4.2, om skillet mellom kommentar og fakta.

Ottosen skriver:

«Det går tydelig frem av dokumentaren at Hegseth ikke vil opptre som en nøytral eller objektiv journalist, og det er bra at VGTV gjør oppmerksom på at han er personlig engasjert av tematikken. Likevel forventer jeg at det er en klar forskjell mellom det å være en engasjert journalist og det å opptre som en debattant/aktivist (med et mål om å endre norsk lovverk).»

Og videre:

«(…) Mitt inntrykk er at norsk presse anstrenger seg for å unngå at den som opptrer som journalist i en konkret sak også er kommentator i samme sak. Jeg ville forventet at et av Norges største mediehus sørget for at en journalist som intervjuer ulike aktører ikke samtidig opptrer som kommentator/debattant/aktivist i møte med de samme aktørene.»

VG avviser at god presseskikk er brutt, og opplyser at Hegseth ble leid inn som programleder, men at han ikke bidro til nyhetsdekningen i verken VG eller VGTV.

Avisen skriver videre at det er lang tradisjon for «meningsbærende dokumentarer» i Norge, og at Hegseth «på ingen måte [er] den første journalist som bruker personlige erfaringer og meninger i formidling av kontroversielle spørsmål».

Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken.

PFU skal også ta stilling til disse sakene på møtet:

I tillegg er det to lukkede saker:

  • NN og XX mot ABC Nyheter
  • NN mot Klassekampen

PFUs behandling av de åpne sakene blir strømmet her på Journalisten. Våre tv-bilder fra møtene er fritt tilgjengelig for alle som ønsker å benytte seg av dem.

Powered by Labrador CMS