Russlands utenriksdepartement avviser anklagene som en «falsk historie». Bildet viser covid-19-viruset sett gjennom et mikroskop.

USA anklager Russland for å spre desinformasjon om koronaviruset

Bruker sosiale medier.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

USA mener tusenvis av kontoer på sosiale medier tilknyttet Russland sprer desinformasjon om covid-19-viruset. Hensikten skal være å skade USA.

Kontoene på Twitter, Facebook og Instagram sprer konspirasjonsteorier om at USA står bak virusutbruddet, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet.

Blant påstandene kontoene sprer, er at det nye koronaviruset er et amerikansk forsøk på økonomisk krigføring mot Kina, og at det er et biologisk våpen utviklet av den amerikanske etterretningstjenesten CIA. Kontoene sprer mer eller mindre lik informasjon på engelsk, spansk, italiensk, tysk og fransk.

Russlands hensikt er å skape splid og undergrave amerikanske institusjoner og allianser, ifølge departementet.

– Begynte i januar

Microsoft-grunnlegger Bill Gates, som i mange år har gitt store summer til utviklingen av vaksiner, anklages også i desinformasjonen for å ha noe med viruset å gjøre.

Ifølge amerikanske myndigheter er kontoene ikke såkalte automatiserte kontoer, men drives av mennesker. De samme kontoene skal tidligere ha publisert russiske synspunkt på blant annet krigen i Syria.

Statlige russiske medier begynte å spre antivestlige saker om viruset 20. januar. Dagen etter begynte kontoer på sosiale medier å spre budskapet videre, ifølge USA.

«Økosystem»

USAs utenriksdepartement sier også at mye av den informasjonen kontoene publiserer om viruset, ligner på den som er å finne hos Sputnik og RT – statlig støttede russiske nettsteder som anklages for å spre propaganda.

– I dette tilfellet kunne vi se hele økosystemet for desinformasjon, inkludert statlig TV, stedfortreder-nettsteder og tusenvis av falske personer på sosiale medier som alle sprer samme tema, sier Lea Gabrielle, leder for en avdeling i utenriksdepartementet med ansvar for å avdekke desinformasjon.

Russlands utenriksdepartement avviser overfor statlige russiske medier anklagene som en «falsk historie».

Powered by Labrador CMS