Faktisk.no gikk fri i PFU etter klage fra KrF-politiker

Liten tvil i utvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus ble faktasjekket av Faktisk.no etter en Facebook-video han la ut, og sendte senere klage på faktasjekkerne til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Olufsen-Mehus mente Faktisk hadde brutt Vær varsom-plakaten på flere punkter, blant annet ved å blande fakta og kommentar, føre kritikkverdig kildebruk og konkludere uten dekning i stoffet.

Faktisk konkluderte med «faktisk helt feil» om Olufsen-Mehus' uttalelser om foreningen FRI, blant annet at foreningen vil innføre «sexaktiviteter» i barnehagen.

Olufsen-Mehus mener faktasjekkerne har tatt spissformuleringer ut av sin sammenheng.

Men da klagen kom opp til behandling i utvalget onsdag formiddag, fikk politikeren liten grad av medhold.

I forslaget til uttalelse, som ble enstemmig vedtatt, understrekes det at en politiker må akseptere at påstander som fremsettes offentlig kan utsettes for faktasjekk.

Det vises videre til at Faktisk tidlig lenker til politikerens fulle uttalelse i den innklagede artikkelen, og at han fikk gode muligheter til å uttale seg.

– Dette er jo spissformulerte påstander av retorisk art, som han sier. Men det er samtidig påstander om hva noen andre mener. Da er det ikke så underlig å sjekke med de andre om dette medfører rikitghet. Her er det naturlig at kildegrunnlaget til Faktisk ligger på FRI, siden det er dem han beskylder for å mene at man skal ha sexaktiviteter i barnehagen og så videre, uttalte PFU-medlem Nina Fjeldheim i diskusjonen.

Hun la til:

– Jeg skjønner at han kan synes det er ubehagelig å ende med en «faktisk helt feil». Jeg skjønner også at han kan være uenig i grunnlaget, og mene at han har ordene sine i behold, slik han forstår dem selv.

Faktisk.no gikk fri på alle punkter i klagen.

Alle åpne PFU-saker i dagens møte strømmes her på Journalisten. Andre medier som ønsker strømme hele eller deler av møtet på egen nettside, står fritt til det. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid.

Powered by Labrador CMS