Nettavisen har publisert tegnede versjoner av hittil ukjente bilder av terrorsiktede Philip Manshaus.
Nettavisen har publisert tegnede versjoner av hittil ukjente bilder av terrorsiktede Philip Manshaus.

Nettavisen fryktet å avsløre kilde:
Publiserer nye Manshaus-bilder i tegnet versjon

Hadde Klomsæt-saken i bakhodet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Her er terroristen Philip Manshaus pågrepet og undersøkt av politiet», skriver Nettavisen i en artikkel publisert søndag kveld.

Artikkelen baserer seg på hittil ukjente bilder av Manshaus, tatt like før og like etter at han utførte et terrorangrep mot al-Noor Islamic Center i Bærum i august i fjor.

Nettavisen har fått Siv Grethe Bøhn-Pettersen til å tegne versjoner av bildene.
Nettavisen har fått Siv Grethe Bøhn-Pettersen til å tegne versjoner av bildene.

Men bildene har ikke blitt publisert i originalform; i stedet har Nettavisen latt en tegner gjengi fotografiene. Av kildevernhensyn, oppgis det i artikkelen.

En føre var-løsning i tilfelle bildene inneholdt sporbare merker eller lignende, forklarer nyhetsredaktør René Svendsen til Journalisten.

– Det er rett og slett gjort for å sikre at vi publiserer en versjon av bildet som er sikkert, med tanke på kildevernet, sier Svendsen.

– Viser noe av hvordan pågripelsen foregår

Nyhetsredaktøren mener det har verdi å publisere bildene, selv i tegnet form.

– Vi har hatt tilgang til mange flere bilder, men plukket ut noen få som vi mener har nyhetsverdi, og som dokumenterer en terrorhandling på en ny måte. Det ene bildet har Manshaus tatt av seg selv, klar for å utføre handlingen. Det kan si noe om graden av planlegging. Et annet bilde viser noe av hvordan pågripelsen av en terrormistenkt foregår, og gir et inntrykk av basketaket i forkant, sier Svendsen.

Han legger til at redaksjonen har hatt saken rundt advokat Sigurd Klomsæt i bakhodet under vurderingene av hvordan bildene kunne publiseres trygt.

Klomsæt ble fratatt advokatbevillingen i 2012, etter anklager om å ha lekket bilder av terroristen Anders Behring Breivik til pressen. Politiet hadde sendt bilder til de rundt 170 bistandsadvokatene i saken, og merket bildene med unike koder.

Advokaten har hele tiden nektet for å stå bak lekkasjene, også i det rettslige etterspillet. I 2014 fikk han utstedt advokatbevillingen igjen.

Ingen føringer fra kilder

Men Nettavisens avgjørelse om å ikke publisere de faktiske Manshaus-bildene, er redaksjonens helt egen konklusjon, sier journalist Farid Ighoubah, som har byline på saken.

– I direktekontakt med de kildene vi har hatt i denne saken, har det ikke vært noen føringer. I praksis kunne vi publisert bildene, men vi som redaksjon har selvsagt et selvstendig ansvar for å ivareta kildene våre, sier Ighoubah til Journalisten.

Rettssaken mot Manshaus innledes i Oslo tingrett senere denne uka.

Powered by Labrador CMS