Finn Kavlik vil ha fjernet videoen som viser bråkmakere som blir kastet ut fra konsert. Illustrasjon med tillatelse fra Varden. Foto: Tore Øyvind Moen/Varden
Finn Kavlik vil ha fjernet videoen som viser bråkmakere som blir kastet ut fra konsert. Illustrasjon med tillatelse fra Varden. Foto: Tore Øyvind Moen/Varden

Vil ha Kalvik-video fjernet

Aldri i livet, svarer ansvarlig redaktør Lars Kise i Varden. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Visesanger Finn Kalvik kastet ut to tilskuere som forstyrret forestillingen da han nylig holdt konsert på Parkbiografen i Skien, skriver Varden

– Allmenn interesse

Avisa har videoopptak fra oppvasken, men den mener Kalviks plateselskap at Varden ikke kan vise. Redaktør Lars Kise nekter å bøye seg. Det er greit å skjerme formidling av diktopplesing og sang, men ikke en hendelse som han mener har offentlig interesse.

– Vi ville aldri spilt av et langt musikkstrekk med Kalvik. Dette handler om tre tullinger i salen. Videoen er aktuell og har allmenn interesse. Under konserten er det noen som bråker i salen. Det har vært et problem flere steder i Telemark. Når Kalvik ber folk om å gå mener jeg pressen må vise det, sier Kise. 

Prinsipp

Det er daglig leder Jørn Dalchow i plateselskapet daWorks Records som har bedt Varden fjerne videoen. Han begrunner det med at han prinsipielt mener det ikke er tillatt med lyd- eller videoopptak under konserter.

– Midt under konserten har journalisten valgt å skru på kameraet og gjøre opptak. Journalisten vet godt at det ikke er lov med mindre det er gitt tillatelse til det. Det gjelder også selv om det er noe verbalt mellom låtene, eller dialog med publikum. Det er ikke noe nytt i dette, sier Dalchow, og legger til at han aldri har opplevd lignende i sine 27 år i bransjen.

Han sier det er konsertstedet som har forpliktet seg å følge opp regler overfor journalister og andre publikummere. Ingen kan foreta lyd- eller videoopptak under noen omstendigheter med mindre det er godkjent, sier Dalchow.

– Dere må da ha opplevd at det er gjort opptak tidligere?

– Publikum gjør egne opptak over en lav sko. Det er klart ulovlig. Noen velger å ikke gjøre noe med det, mens andre fjerner slikt der det er mulig.

– I dette tilfellet er det ikke publikum, men en norsk avis som har valgt å legge ut et opptak de har gjort uten tillatelse. Vi mener det bør forventes at en avis respekterer at audivisuelle opptak ikke kan gjøres på konserter på lik linje med at dette respekteres fra radio og tv.

Damer

Kise erkjenner at forbud mot lyd- eller videoopptak også gjelder dem. Men at tre personer blir kastet ut er ikke en del av Kalviks kunstneriske program, sier redaktøren. Han mener hendelsen er et unntak fra det såkalte samtykkekravet i jussen. 

Kalvik vet det er journalister og fotografer tilstede, og vi har ikke underskrevet noen avtale. Det hadde vi ikke gjort uansett. Man kan lure på om plateselskapet hadde vært like ivrig på å få fjernet videoen om to damer hadde løpt opp og gitt ham roser.

Fritt frem?

Dalchow sier at han har henvendt seg til Vardens redaktør for å få videoen fjernet, men fått beskjed om at kravet ikke blir etterkommet.

– Jeg har aldri fått noen begrunnelse fra dem på hvorfor de ikke vil fjerne det. 

– Det har offentlig interesse, hevder Varden.

– Jeg aksepterer ikke det svaret. Det er lett for en redaktør å skjule seg bak et slikt standardsvar. Er det nå fritt frem frem for norske medier å foreta opptak uten tillatelse på konserter hver gang de mener det skjer noe på scenen som «har offentlig interesse»?

Det hemmelige under

Kise står fast på at han ikke kommer til å fjerne videoen.

– Aldri i livet, sier redaktøren.

Dalchow sier at han ikke kan gjøre så mye mer. Men hendelsen vil få konsekvenser for forholdet mellom daWorks og Varden.

– Vi kan ikke samarbeide med en avis som opptrer på denne måten. Jeg vet ikke hva Kalvik vil gjøre, men daWorks er jevnlig aktiv i dekningsområdet til Varden og vi må ta redaktørens avgjørelse til etterretning. Vi vil også informere våre artister, deres bookingagenter og våre interesseorganisasjoner.

Det mener redaktøren bare viser at avisen ikke er i lomma på noen.

– Varden er en fri og uavhengig avis. Dette betyr at vi gjør jobben vår. 

 

Powered by Labrador CMS