NRK har opprettet fiktive profiler i arbeidet med dekningen av «mørke nettverk»på Instagram. Illustrasjonsbilde: Dado Ruvic/Reuters

NRK laget fiktive Instagram-kontoer med «depressivt innhold»

Ordknapp redaktør før publisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helga begynte NRK publisering av det omfattende prosjektet Trigger Warning, om et nettverk av Instagram-kontoer der selvmord og selvskading diskuteres og deles blant norske jenter.

Under arbeidet med prosjektet har statskanalen opprettet fiktive kontoer på Instagram. Kontoene inneholdt «depressivt innhold», beskriver redaktør Frank Gander i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling.

Sjekke Instagram-teknologi

NRK Brennpunkts Twitter-profil omtalte de fiktive kontoene på mandag ettermiddag.

Senere har redaktør Gander oppdatert sin oppsummering av de etiske valgene rundt saken, med opplysninger om bruk av «anonyme kontoer».

Hensikten med å opprette kontoene var ifølge Gander å «sjekke hvordan og hvor raskt Instagram-teknologien tar brukeren med til stadig mørkere innhold».

Det presiseres at kontoene ikke ble brukt for å få tilgang til det omtalte nettverket, eller brukt på innsiden av nettverket.

– Kommer med journalistikk

På Journalistens spørsmål, blant annet om hva konkret det «depressive innholdet» er, om de fiktive kontoene har hatt følgere som har trodd at kontoene var ekte, og om teorien om Instagrams teknologi ble bekreftet, har Gander bare ett svar:

– Jeg vil ikke gå i detaljer om dette nå, det blir å kommentere upublisert materiale. Vi kommer med journalistikk om dette de neste dagene.

Frank Gander, redaktør for NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling. Foto: NRK

Redaktøren viser til sin skriftlige oppsummering av de etiske valgene.

De etiske valgene har allerede skapt diskusjon på sosiale medier, og Journalisten har tidligere omtalt at NRK har fulgt ekstra godt med på reaksjoner på blant annet Twitter.

Det er ikke veldig lenge siden NRK-programmet «Folkeopplysningen» fikk massiv kritikk for bruken av falske sosiale medier-profiler med det uttalte mål å påvirke et skolevalg.

«Folkeopplysningen»-episoden har forøvrig heller ikke blitt publisert ennå.

Powered by Labrador CMS