– En av grunnene til at vi overlever er den utrolige støtten fra våre journalistkolleger rundt om i verden, sier sjefredaktør Ivan Kolpakov i Meduza.

PRESSEFRIHET I RUSSLAND

Fritt Ords Pris 2022 går til den russiske nettavisen Meduza

Blokkert i Russland, men klarer likevel å nå russiske lesere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fritt Ords Pris gis i år til den russiske nettavisen Meduza, skriver stiftelsen i en pressemelding.

– Meduza har blitt en viktig stemme for faktabasert og troverdig journalistikk i Russland, som et alternativ til myndighetenes propaganda, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i pressemeldingen.

– Meduza retter oppmerksomheten mot krigen slik den foregår på bakken i Ukraina, det internasjonale politiske spillet og den pågående informasjonskrigen. De retter også oppmerksomheten mot sivile som er berørt av krigen, fortsetter hun.

Ansvarlig utgiver Galina Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, men mistet jobben i 2014. Da etablerte hun Meduza i Latvias hovedstad Riga, sammen med sjefredaktør Ivan Kolpakov. Meduza er i dag det største uavhengige russiske mediet og en av de ti mest siterte internettkildene på russisk, skriver Fritt Ord.

Galina Timchenko er ansvarlig utgiver for den uavhengige, russiske nettavisen Meduza.

Meduza publiserer sin journalistikk både på russisk og engelsk.

– Til tross for at nettstedet vårt er blokkert, fortsetter folk i Russland å lese Meduza, sier Timchenko.

– Vi har investert mye ressurser i å utvikle tekniske løsninger som lar folk i Russland fortsette å lese vår journalistikk. Dette inkluderer mobilappen vår, som kan omgå blokkering, i tillegg til nyhetsbrevene og Telegram-kanalen vår, som har mer enn en million abonnenter.

Sjefredaktør Kolpakov legger til:

– En av grunnene til at vi overlever er den utrolige støtten fra våre journalistkolleger rundt om i verden. Journalister, redaksjoner og ytringsfrihetsorganisasjoner har bidratt til å synliggjøre arbeidet vårt. Å motta Fritt Ords Pris er virkelig inspirerende og styrkende

Kolpakov deltok i forrige uke på Medieleder 2022-konferansen i Bergen.

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500.000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo mandag 23. mai 2022.

Powered by Labrador CMS