Gard Steiro, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG.

– Hvis du velger å være journalist, er det et stort privilegium

VG-journalister kan ikke oppføre seg som de vil på fritiden, sier Gard Steiro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I den siste utgaven av podkasten «Tut og Mediekjør» før sommeren, snakker VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro blant annet om sin mening om journalister som inntar en aktivistrolle.

Han påpeker at det finnes litt ulike meninger blant norske redaktører om dette, men;

– Her er jeg og mine kolleger i VG blant de strengere. Jeg mener at hvis du velger å være journalist, er det et stort privilegium. Du tar på deg et oppdrag, ikke bare for en arbeidsgiver, men også på vegne av befolkningen. Du kan ikke være med i et politisk parti, du kan ikke drive med aksjespekulering, du kan ikke ha veldig mange inntektskilder, du skal tjene pengene dine fra ett sted, sier Steiro i podkasten.

Man kan heller ikke gi uttrykk for meningene sine i sosiale medier eller stå på en talerstol eller delta i en del markeringer, mener VG-sjefen.

– Og det er ikke bare fordi det gjør deg inhabil til å dekke disse sakene hvis du har gitt utrykk for det, men det er også fordi det kan skade redaksjonens omdømme. Jeg pleier å si at hvis du er ansatt i VG så er du ansatt i VG døgnet rundt, du kan ikke da oppføre deg som du vil på fritiden, du må tenke på omdømmet ditt og tenke på omdømmet til avisen i alt du gjør.

Han mener imidlertid at kommentatorer står friere enn nyhetsjournalister, fordi de blir betalt for å gi uttrykk for sin egen mening.

– Men de kan heller ikke melde seg inn over alt, og bør tenke på hva de gjør og hvor de engasjerer seg. Men en kommentator står i en annen situasjon enn en journalist. Men der det begynner å bli vanskelig, synes jeg, er i situasjoner som går tett opp på journalistens identitet. Pride er et slikt eksempel - er det galt å gå i Pride, kan du gå i Pride hvis du er journalist? spør VG-sjefen retorisk.

På spørsmål fra Journalisten svarer Steiro at han mener at VG-journalister bør kunne gå i Pride-tog.

Powered by Labrador CMS