Leder av Grafisk Klubb i Dagbladet, Tone Granberg Løvlien. Foto: Kathrine Geard

Krever rullerende permitteringer

Dagblad-grafikere gjennomførte klassisk faglig kamp foran LO-kongressen, protesterer mot oppsigelse av 30 kolleger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et stort antall grafikere fra Dagbladet og Dagblad-Trykk i egne, røde T-skjorter var på plass da delegatene på LO-kongressen ankom Folkets Hus i morges. Utsendingene fikk løpesedler med slagordene «NEI til oppsigelser» og «JA til deling av arbeid».

Sier opp

Ifølge demonstrantene har ledelsen i Dagblad-Trykk varslet at de vil si opp 25 av trykkeriets drøyt hundre ansatte i løpet av året. Leder av Grafisk Klubb i Dagbladet, Tone Granberg Løvlien, sier at tre typografer i papiravisen er varslet oppsagt, mens en fjerde vil få varselet etter endt svangerskapspermisjon. I tillegg er fem av hennes medlemmer permittert.

«Klubbene har gjennom flere måneder prøvd å få til et samarbeid om en fornuftig tilpasning av bemanningen i trykkeriet, men ledelsen har avvist dette og vil nå ensidig drive gjennom oppsigelser. De ansatte vil kjempe mot dette med alle lovlige midler,» heter det i løpeseddelen.

Bryter samarbeid

Grafikerne, som er organisert i LO-tilsuttede Fellesforbundet, har nå brutt alt samarbeid med ledelsen ved trykkeriet. Heretter skal lov- og avtaleverkets bestemmelser følges til siste bokstav, understreker demonstrantene.

Grafikerne i Dagbladet og Dagblad-Trykk ønsker at de ansatte i en periode skal dele på arbeidet gjennom rullerende permitteringer, som et alternativ til oppsigelser.

– Vi beklager at ledelsen velger konfrontasjon framfor samarbeid. Men det er fortsatt ikke for sent å snu, og det er bare ved å legge bort planene om oppsigelser at en jevn og god produksjon ved Dagblad-Trykk kan sikres, sier de tillitsvalgte Knut Jensen og Leif Kristiansen.

Vikarbruk

Ifølge Løvlien er formålet med demonstrasjonen å informere delegatene på LO-kongressen om det som skjer i Dagbladet.

– Vi håper de vil ta opp saken i sine diskusjoner på kongressen. I tillegg får vi jo en del oppmerksomhet i mediene ved å gjennomføre denne demonstrasjonen.

– Hva håper dere å oppnå konkret?

– Egentlig ikke noe konkret. Men vi ønsker å markere at vi finner det helt hårreisende at Dagbladet og Dagblad-Trykk sier opp folk, samtidig som avisen fortsetter å bruke vikarer. Vi har dokumentert at avisen har brukt vikarer gjennomgående de siste to årene, men dette har pågått i mange år. I papiravisen er det daglig tre-fire grafiske vikarer på plass, sier Løvlien.

På fritida

Hun mener Dagbladet bør respektere eldre typografers situasjon, ved å rullere permitteringer og dermed bidra til at de eldste av dem kan fortsette i jobben fram til de kan gå av med Avtalefestet førtidspensjon ved 62 år.

Løvlien opplyser at alle demonstrantene fra Dagbladet gjennomførte onsdagens markering på fritiden og ikke i arbeidstiden. De enkelte grafikerne i Dagbladet er nå trukket i lønn, etter at avisens desk-grafikere nylig gikk fra jobben i protest mot bemanningskutt. Også grafikerne på trykkeriet forlot jobben for å støtte sine kolleger.

Noe tilsvarende blir ikke aktuelt i kjølvannet av demonstrasjonen onsdag.

– De eneste som begynner på jobben så tidlig er grafikerne i annonseproduksjonen. De har fleksitid og har i tillegg varslet ledelsen om demonstrasjonen, sier Løvlien.

Powered by Labrador CMS