Dilemmaet med å identifisere

Hamar Arbeiderblad har merket hvor vanskelig det er å navngi Utøya-ofre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag er journalistene i Hamar Arbeiderblad på vei hjem fra jobb. Plutselig kommer meldingen om at en bombe har eksplodert i regjeringskvartalet. Nyhetsredaktør Gry Hege Haug sender straks to journalister til Oslo.

– Vi har to statsråder og flere statssekretærer fra området. Vi lagde en plan for å få oversikt over dem og andre folk vi visste arbeidet eller befant seg i nærheten av regjeringskvartalet, sier Haug.

Tidlig tekstmelding

Men marerittet var bare såvidt begynt. En av avisens journalister får en tekstmelding fra en AUF-er på Utøya. Tekstmeldingen forteller om skyting på øya.

– Vi skjønte ikke hva det var i begynnelsen, men det gikk ikke lenge før det kom flere lignende meldinger om at en mann løsnet skudd på øya.

Avisa fikk raskt oversikt over leirdeltakere fra distriktet.

Haug sier hun har prioritert individuelle oppfølgingssamtaler med de yngste journalistene underveis. I tillegg har hun gjort seg tilgjengelig dersom ansatte har hatt behov for å prate, også etter arbeidstid.

– Jeg har gitt beskjed om at de ikke skal være redde for å ta kontakt med meg hvis de har behov for det. Det har vært krevende arbeidsoppgaver for de journalistene som har jobbet med dette, sier Haug.

Identifisering

Nyhetsredaktøren sier at de vanskeligste dilemmaene har vært knyttet til om avisa kan navngi ofrene, særlig ettersom minnesider på Facebook fort gjorde navne kjent i nærområdet.

Den ene av de drepte guttene var kjent som et forbilde i dansemiljøet på Hamar, og mange barn i området var opptatt av ham. Han var også en nær venn av tidligere X-Factor-deltager Mohamed «Mo» Abdi Farah. Lørdag kveld ble det holdt minnemarkering over den drepte. Da mente Hamar Arbeiderblad at det var riktig å identifisere offeret.

– Da hadde vi først snakket med den dreptes bror, som også varpå Utøya. Med bakgrunn i at vi hadde vært i kontakt med den dreptes nære familie først, valgte vi å gå ut med navnet etter minnemarkeringen lørdag kveld.

Men distriktet er rammet av at to unge gutter ble drept på Utøya. Etter som dagene gikk opplevde Haug det som vanskelig at bare en av de drepte var identifisert.

– Vi så at det var pen omtale og stort fokus på det ene offeret, men tyst om den andre. Derfor sendte vien henvendelse til familien til den andre drepte gutten, der vi spurte hvordan de ville stille seg til at vi omtalte sønnens bortgang. I forståelse med familien navnga vi det andre offeret onsdag

Få leser-reaksjoner

Haug forteller at avisa har fått få reaksjoner fra leserne. De som har kommet har vært positive. Avisa har konsentrert seg om lokale vinklinger.

– Det er fordi alt annet har vært å finne i andre kanaler. Vi har hatt mange øyenvitneskildringer. I mandagsutgaven hadde vi 16 sider lokalt stoff. Der fortalte vi også om pårørende som hadde venta på beskjed, og som fikk en positiv melding.

Powered by Labrador CMS