FRATRER: Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd ønsker avløsning før hun fyller 62 år neste sommer. Foto: Birgit Danneberg
FRATRER: Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd ønsker avløsning før hun fyller 62 år neste sommer. Foto: Birgit Danneberg

Hilde Haugsgjerd går av

Slutter for å gi etterfølgeren armslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten forteller i en pressemelding at Hilde Haugsgjerd har bedt om avløsning som sjefredaktør før neste sommer, etter ni år i avisa. Ifølge konsernsjef i Schibsted Norge, og styreleder i Aftenposten, Didrik Munch, vil Haugsgjerd fratre når en etterfølger er utpekt. Hun fyller 62 år 7. juli neste år, og har da mulighet til å gå av med Avtalefestet pensjon (AFP).

Haugsgjerd ble konstituert som sjefredaktør i 2008 og ansatt i jobben året etter. Hun har avtale om å gå av ved fylte 62 år, men velger å fratre noen måneder tidligere.

Flere årsaker

– Det er flere årsaker til at jeg mener dette er et bedre tidspunkt enn å vente til sommeren. Aftenposten har i høst store prosjekter på gang som jeg har ansvaret for på redaksjonell side: Digital betalingsløsning, nytt A-magasin, og en plan for Aftenposten utvikling de neste tre-fire årene. Det er et naturlig tidspunkt å slutte på når disse prosjektene er loset i havn.

Haugsgjerd viser samtidig til at Aftenposten skal flytte tilbake til Akersgata, og at dette også gir muligheter for kulturell, organisatorisk og faglig endring.

– Den sjefredaktøren som skal stå ved roret i nye lokaler bør legge premissene for innflyttingen. En tredje grunn er at Aftenpostens nyhetsredaktør, som er sjefredaktørens høyre hånd, nå slutter. Det er problematisk å ansette en nyhetsredaktør som min etterfølger skal arve etter få måneder. Han eller hun bør selv få velge sin nyhetsredaktør, sier Haugsgjerd.

– Klok beslutning

Til Journalisten sier Munch at det nå vil settes ned et styreutvalg som skal finne etterfølgeren. 

– Vi får se hvor bredt man skal gå ut. De som vil melde seg kan melde seg, sier Munch, og legger til at stillingen trolig lyses ut.

Styrelederen vil ikke tidfeste når prosessen skal være i havn. Når det gjelder selve nyheten om avgangen beskriver han den slik:

– Jeg mener det var en klok beslutning av Hilde.

Munch sier jakten på nyhetsredaktør nå stilles i bero.

I pressemeldingen sier styrelederen at Hilde Haugsgjerd har vært en drivende kraft i Aftenpostens omstillingsprosess.

– En pådriver

– Hun har vært en pådriver for å gi mediehuset kraft inn i den digitale verden og tatt en rekke store utviklingsgrep med papiravisen. Hilde har satt tydelige spor etter seg både på papir og digitalt. Mens andre aviser har redusert sin utenriksdekning, har Hilde styrket denne i Aftenposten med en egen, daglig Verden-seksjon, sier Munch.

Han viser også til helgeavisene har fått en solid opprusting, og at Oslo-satsingen er blitt bredere og bedre gjennom etableringen av Osloby og en egen lokalseksjon i morgenutgaven.

I førersetet

– Hun har vært en viktig bidragsyter i arbeidet med å lansere nye produkter, som Aftenposten Junior og kulturmagasinet Aftenposten K. Nå sitter hun i førersetet på redaksjonell side i et strategiarbeid som vil få stor betydning for Aftenpostens utvikling både digitalt og på papir. I sine år som sjefredaktør har Hilde spilt en viktig rolle i Schibsted Norge, blant annet gjennom å lede sjefredaktørenes samarbeidsforum i flere år.

Munch legger til at han har respekt for Haugsgjerds beslutning om å be om avløsning, og at arbeidet med å finne hennes etterfølger nå starter.
– Vi vil bruke den tid som er nødvendig i forvissning om at Hilde gjør en god jobb inntil en ny er på plass, sier styrelederen.

Hilde Haugsgjerd hadde vært sjefredaktør i Dagsavisen i fire år da hun ble ansatt i Aftenposten som Aften-redaktør. Hun var en periode også administrativ redaktør før hun ble sjefredaktør.

Tas til etteretning

I redaksjonsklubben tas avgangen til etterretning. Avtroppende klubbleder Knut Nygaard sier de registrerer at det vil komme en ny sjefredaktør i avisen, og varsler at de ønsker å bidra i den prosessen.

– Det er en svært viktig posisjon. Vi har vært gjennom mye forandringer og skal skru til mediehuset for den digitale fremtiden, sier Nygaard.

Han sier redaksjonen kan leve med at Haugsgjerd blir sittende inntil en erstatter er på plass.

– Vi kan ikke ha både konstituert nyhetsredaktør og konstituert sjefredaktør. Det ville skapt mye stillstand. Men den nye sjefredaktøren bør være på plass så snart som mulig. Det er viktig at dette blir løst fort.

Digital kompetanse

Klubblederen sier erstatteren må ha kompetanse innenfor de digitale mediene og ha kraft til å gjennomføre endringer og prosjekter. Og han ønsker en tøff og kreativ leder som kan skape digital suksess.

Av viktige prosjekter nevner Nygaard den kommende betalingsløsningen. Han sier også at avisen må få opp inntektene og produsere utgaver som er tidsmessige og markedstilpassede.

– De må skaffe oss de inntektene vi er nødt til for å holde på. Det er mange ting som skal gjøres og utvikles.

– Hva blir sjefens største utfordringer?

– Den heter økonomi. Samtidig som man skal produsere innhold og et moderne medieprodukt av høy kvalitet.

Powered by Labrador CMS