Irak lover rapport om journalistdrap

Den irakiske regjeringen legger snart fram en fullstendig rapport om alle angrep og drap på journalister i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge det irakiske journalistlaget er mer enn 250 journalister og medieansatte drept i Irak siden invasjonen av landet for fem år siden. Tapstallet har bidratt sterkt til rekordhøy global drapsstatistikk for journalister i 2006 og 2007. På et møte med Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) i Bagdad denne uka, lovet den irakiske regjeringen at den snart kommer med en fullstendig rapport om målrettede angrep og drap på journalister.

– Vi hilser løftet velkommen. Det sender et signal om at regjeringen har forpliktet seg til å finne journalistenes drapsmenn, sier generalsekretær i IFJ, Aidan White.

Uavhengige

Han fremholder at landet beveger seg sakte fra en krisetilstand mot en overgangsfase der fredsbygging, forsoning, og gjenreising av folks tiltro på demokratiet står på nyhetsagendaen.

– Folk vil trenge profesjonalitet ikke propaganda i månedene som kommer, og mediene må bli etiske og uavhengige av politisk press, sier White, som til tross for dyster voldshistorie er overbevist om at 2008 bringer nye muligheter for irakisk journalistikk.

Tiltak

IFJ og det irakiske journalistlaget brukte også besøket i Bagdad til å styrke arbeidet for journalisters sikkerhet. De ble blant annet enige om et program for «Iraq Media Safety Group», et organ som ble etablert i fjor med støtte fra «International News Safety Institute». Ifølge IFJ ble det også gjort avtaler om et kursopplegg om hvordan mediene skal rapportere og avdekke korrupsjon. Det er også planer om å organisere debatter om politikk og journalistikk for å svekke innflytelsen politiske grupper har over enkelte medier.

Ny vending

White mener den irakiske virkeligheten er i dramatisk endring, og sier at internasjonale medier må se bak volden, mot prov på økt tiltro til det irakiske samfunnet.

– Sekterisk vold og vilkårlig terror truet fortsatt, men et hjørne rundes og mediene har en nøkkelrolle å spille i støtte til den pluralismen og åpne debatten som trengs, dersom snakk om varig fred og forsoning skal ha noen mening, sier White.

Powered by Labrador CMS