Journalistleder hardt såret

President i Iraks journalistlag (IUJ), Shihab Al-Timimi, er hardt skadd etter et målrettet attentat lørdag. Angrepet overrasker ikke journalistorganisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Al-Timimi (75) og journalistlagets generalsekretær, Moaid Al-Lami, har den siste tida mottatt dødstrusler. Årsaken er at de har kritisert ekstreme politiske gruppers angrep på mediene i landet.

Flere treff

IUJ-presidentens tilstand beskrives som kritisk, men stabil etter bilen hans ble kraftig beskutt lørdag formiddag. Al-Timimi kom da fra et møte ledelsen i journalistlaget hadde hatt i sentrum av Bagdad, melder Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). Et møte hvor man hadde forberedt et seminar som nettopp vil handle om journalisters sikkerhet. Al-Timimi ble truffet i magen, skulderen og ansiktet. Også fagforeningslederens sønn var med i bilen. Han ble lettere skadd.

– Denne sjokkerende grusomhet vil bli fordømt av journalister i hele verden. Den synliggjør på en dramatisk og smertefull måte hvilke farer journalister og deres ledere står overfor. Vi krever at irakiske myndigheter etterforsker og finner de skyldige, sier IFJs generalsekretær, Aidan White, i en pressemelding.

Beskyttelse

IFJ understreker at organisasjonen vil fortsette å støtte den irakiske underavdelingen og gjøre alt for å beskytte IUJs medlemmer fra voldelige trusler.

– Denne hendelsen vil bare styrke irakiske journalisters motstand mot ekstremisme i alle former, mener IFJ.

I samarbeid med International News Safety Institute har IFJ bidratt til etableringen av en irakisk medie- sikkerhetsgruppe. Mer enn 250 medieansatte er drept i Irak siden 2003 og gruppa har utviklet en omfattende strategi for å beskytte pressefolk.

– Å få slutt på straffriheten og eliminere denne dødelige trusselen mot utøvelsen av journalistikk har nå absolutt høyeste prioritet, sier White.

Powered by Labrador CMS