Redaksjonsklubben i Varden var samlet torsdag ettermiddag for å diskutere ledelsens forsikringskutt. Foto: Martin Øyvang
Redaksjonsklubben i Varden var samlet torsdag ettermiddag for å diskutere ledelsens forsikringskutt. Foto: Martin Øyvang

Varden-ansatte mister forsikring for utbetaling ved dødsfall

Kraftige reaksjoner på ledelsens begrunnelse for avgjørelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden fikk de ansatte i Varden en e-post fra ledelsen om at Skiens-avisen er kommet i mål med kostnadskutt. Nedbemanningen er gjennomført med frivillige ordninger.

Men mange ansatte reagerer på at ledelsen samtidig informerte om at de har bestemt seg for å fjerne en dødsrisikoforsikring fra gruppelivsforsikringen for de ansatte. Forsikringen gir en utbetaling på 10G til etterlatte dersom en ansatt dør, som tilsvarer rundt 900.000 kroner. I løpet av de ti siste årene har forsikringssummen blitt utbetalt to ganger til etterlatte i bedriften, opplyser nestleder Jeanette Høie i redaksjonsklubben.

Hun sier mange er opprørte over beskjeden om at ledelsen vil stryke ordningen som koster Varden rundt 250.000 kroner i året. Klubben skal ha sagt nei to ganger til et forslag om å stryke ordningen i fjor høst.

– Dette er veldig provoserende. Vi argumenterer med at dette er en del av våre lønnsbetingelser. Forsikringen er viktig for folk som har barn og som har giftet seg. Dette er noe som rammer etterlatte, sier Høie.

Dalende resultater

Samtidig medgår hun at ledelsen kan kutte dødsrisikoforsikringen, ettersom den kommer «på toppen av» den gruppelivsforsikringen som er bestemt gjennom tariffavtalen mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL)/NHO og Norsk Journalistlag.

Varden hadde et negativt årsresultat på 4,2 millioner kroner av en omsetning på 133 millioner kroner i 2014. Omsetningen har gått kraftig ned de siste årene. I perioden 2011 til 2014 lå resultatet i avisen på pluss-siden med mellom 5,8 og 6,8 millioner kroner av en omsetning på mellom 151 og 157 millioner kroner.

Høie mener kostnaden på en kvart million kroner for forsikringen ikke er allverden.

– Det er ikke den som velter skuta. Hvis de hadde lagt godviljen til, ville de klart dette.

– Ikke forsvarlig

I e-posten de ansatte fikk skriver administrerende direktør Øyvind Klausen og sjefredaktør Tom Erik Thorsen at det «dessverre ikke (er) forsvarlig at Vardens ansatte beholder denne avtalen og de beste og dyreste forsikringsordningene i Agderposten-konsernet når det er i Varden man har de største økonomiske utfordringene.»

Torsdag hadde klubben som teller rundt 35 medlemmer møte om blant annet ledelsens beslutning. Klubblederen sier mange særlig har reagert på formuleringen om at det er uforsvarlig å fortsette ordningen.

– Mange er veldig skuffet og provosert over formuleringene i begrunnelsen. Særlig de som går på at ordningen ikke er forsvarlig. Vi kan ikke skjønne koblingen om at det er uforsvarlig å sikre våre etterlatte hvis vi dør, sier Høie.

Ber om oppvaskmøte

Etter møtet torsdag sendte klubben et brev til ledelsen. Der heter det at dersom argumenter om uforsvarlighet skal trekkes inn, «er det mer naturlig å trekke konklusjoner som at det ikke er forsvarlig at de som har det overordnede økonomiske ansvar har forskjellige goder. Det er for eksempel uforsvarlig med høy lønn for ledere med budsjettansvar, uforsvarlig med gode bilordninger for ledelsen, og uforsvarlig dersom man i ledelsen har gunstige pensjonsavtaler.»

I brevet som er adressert styreleder Willem Sijthoff i eierselskapet Agderposten Medier og styreleder Nils Gauslaa i Varden AS, ber redaksjonsklubben med støtte fra Parat-klubben om at ledelsen i Varden kaller inn til et møte og forklarer de ansatte «hvorfor det ikke er forsvarlig at våre etterlatte er sikret ved ansattes dødsfall».

Dersom ledelsen ikke ønsker å omgjøre sin beslutning ber de ansatte om at forsikringen kan videreføres med trekk i lønn.

Kommenterer ikke personalforhold

Administrerende direktør Øyvind Klausen vil ikke kommentere saken overfor Journalisten.

Klausen skriver i en tekstmelding til Journalistne at «i Varden har vi lovpålagte personalforsikringer som dekker forhold på jobb som yrkesskade, yrkessykdom og ulykke. Utover det ønsker vi ikke offentlig å kommentere interne personalforhold.»

Powered by Labrador CMS