Tror Wikileaks overlever

Tønsberg (Journalisten): Myndighetene i flere land vil gjerne bringe Wikileaks til taushet, men nettstedet nekter å gi seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mannen som omtales som Wikileaks far, Julian Assange, har nettopp forelest om nettstedet på Skup. Om makthavere som forsøker å få blokkert nettstedet, planer om å hacke dem og henge ut varslerne som har bidratt med utallige dokumenter.

Det er fortsatt noen timer til han vil overraske et nytt seminar ved å hevde at 1000 drepte journalister på 65 år er for få, siden det viser at standen ikke kjemper hardt nok for sannheten.

Naivitet

Assange mener journalister fortsatt er nødvendige for at dokumentene som lastes opp på Wikileaks skal bli allment kjent. Bloggerne har rett og slett ikke grepet muligheten, noe som overrasker australieren.

– Det kan være at jeg og kanskje flere har vært naive. Den nærliggende tolkningen er at folk snakker og skriver om det som interesserer dem og at de bruker dette til å markedsføre hvilke grupper de tilhører.

Trussel

Pentagon ser på Wikileaks som en trussel, og i forrige uke publiserte nettstedet selv en to år gammel hemmelig rapport om myndighetenes planlagte mottrekk. Pentagon har ifølge New York Times nettstedet på listen over farer for rikets sikkerhet.

– Hadde militæret fokusert på sin faktiske oppgave, som er å forsvare rikets interesser, ikke å trakassere varslere og journalister, ville de blitt ansett som legitime organisasjoner. Thailand, Israel, Russland, Nord-Korea, Iran og Kina er land som aktivt bruker sensur. Dette er en forsamling USA ikke bør være en del av.

Myndighetene i flere land forsøker å legge nettstedet død. For to år siden krevde en føderal dommer i California at Wikileaks skulle sperres av registraren bak adressen. Årsaken til dommen var et søksmål fra sveitsiske banker som mente Wikileaks hadde publisert hemmelig innhold.

IMMI

Også islandske banker har opplevd å få hemmelige dokumenter offentliggjort. Like før den islandske økonomien krasjet, ble Kaupthings liste over låntakere i banken publisert. Den viste at 10 av bankens største låntakere skyldte 47 milliarder kroner og at flere av låntakerne var venner og familiemedlemmer av bankens ledelse.

Like før den islandske tv-kanalen RUT skulle sende en reportasje om dette, kom en rettsordre som forbød den å kringkaste innslaget. Kanalen protesterte ved å sende bilde av Wikileaks forside i ti sekunder. Senere viste det seg at dommeren var i slekt med ansatte i banken, og forbudet ble opphevet.

På mange måter har dette ledet til arbeidet med å etablere Icelandic Modern Media Initiative (IMMI). Målet med IMMI er å styrke ytringsfriheten både på Island og i resten av verden. Samt å sørge for beskyttelse av kilder og varslere.

Ikke alt på Island

For Wikileaks er dette gode nyheter; de har i hvert fall ett land som støtter dem. Assange har også vært aktiv i arbeidet med IMMI.

– Den politiske reformasjonen som har skjedd i landet er ekstraordinær. Den har fått folket til se på verden annerledes og har gjort dem bevisste på åpenhet og integritet. Dersom dette blir lovfestet, vil det bety at vi kan plassere våre servere der, men vi vil uansett ikke satse alle pengene våre på en hest. Vår styrke er å bruke forskjellige land, fordi både rettspraksis og politikken varierer og kan brukes til vår fordel. Men å ha støtte i minst ett land gir oss en sikkerhet.

Powered by Labrador CMS