– Staten bryter informasjonsplikten

Gir enkeltmedier godbiter og tilbakeholder tall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Seksjonssjef Fride Eeg-Henriksen i Statistisk sentralbyrå mener Staten bryter informasjonsplikten ved å sende informasjon eksklusivt til enkeltmedier.

Fornyingsministeren tilgodeså tidligere i år Aftenposten med enetilgang til resultatene av en stor medarbeiderundersøkelse i staten, skriver Klassekampen.

Tilbakeholder tall

Eeg-Henriksen omtaler forskjellsbehandlingen i et foredrag hun holder i dag. Ifølge Klassekampen forteller hun hvordan Aftenposten 24. februar fikk eksklusiv tilgang på resultater fra medarbeiderundersøkelsen i offentlig sektor. Først to dager senere lå resultatene ute på Fornyings- og administrasjonsdepartementet hjemmesider.

Underlagsmaterialet ble ikke publisert. SSB etterlyste det. Det tok flere uker før byrået fikk et midlertidig svar, og tallene er fortsatt ikke gjort tilgjengelige.

Kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i fornyings- og administrasjonsdepartementet sier til avisa at innsalg av saker er blitt vanlig praksis i alle departementer, og at han ikke ser at det er problematisk i seg selv.

Protesterte

Klassekampen lot i mars to spalter så tomme i protest mot statlige medierådgivere som sluser offentlig informasjon til medier som Aftenposten og NRK.

– Private bedrifter får gjøre som de vil, men offentlig myndighet må behandle alle medier og borgere likt, sa redaktør Bjørgulv Braanen til Journalisten om protestmarkeringen.

Departementet regner med å sende ut høringsforslag til ny statlig kommunikasjonspolitikk før sommeren, opplyser Jacobsen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS