Debatt:

MBL ønsker å bruke erfaringene fra med Mentorprogrammet til å styrke mangfoldet i mediebransjen. Fra venstre MBL-sjef Randi S. Øgrey og prosjektleder Trine Ohrberg.

Vi må få et større mangfold i mediene

Først kartlegge, deretter finne løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette innlegget er et svar på debattinnlegget fra Unge Antirasister: Mediene svikter minoritetene og storsamfunnet. Her er våre krav

Mangfoldet er for dårlig i norske redaksjoner og mediehus. Det har blitt tydelig de siste årene at vi må få til en endring.

Minoritetsrepresentasjonen i mediebransjen er ikke god nok slik det er nå. Mange medieledere er nå bevisste på dette. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har som mål å få en bedre mangfoldsbalanse i mediebransjen.

I samarbeid med Medienettverket utviklet vi Mentorprogrammet, som har som mål å styrke kvinners lederskap og karrieremuligheter i mediebransjen. Flere mediehus har siden gjort en innsats for å balansere kjønnsfordelingen i lederstillingene, og antallet kvinnelige journalister og redaktører er nå på vei opp.

Vi ønsker nå å bruke erfaringene fra arbeidet med Mentorprogrammet til å styrke og øke den mangfoldige kompetansen i mediebransjen. Første steg vil være å kartlegge mangfoldet i de ulike mediehusene, slik MBL gjorde da de undersøkte kjønnsbalanse i mediehusene, og så finne løsninger for å få til en bedre balanse.

Vi starter i disse dager arbeidet med å utforme en slik mangfoldsundersøkelse. Vi trenger å få et fornuftig innblikk i hvordan situasjonen er. Først må vi definere hvordan, og på hvilket nivå, vi skal undersøke dette.

Mangfold kan være så mangt - det er alder, bakgrunn, etnisitet, seksuell orientering og mye mer. Vi må finne gode definisjoner, slik at vi får et best mulig innblikk i hvordan situasjonen er. Er det en ting arbeidet med kjønnsbalanse har lært oss, er det å ha gode bakgrunnsdata for så å sette tydelige mål for endring.

Flerkulturelt mangfold er viktig i alle bransjer. Det er viktig å speile det samfunnet vi lever i og som vi skal dekke, eller så utfører vi ikke det oppdraget vi er ment å gjøre. En mangfoldig kompetanse er en styrke for bransjen.

Vi i MBL kan ikke legge føringer for hvem som skal ansettes, det er mediehusene som selv må ta ansvar for å danne et mangfoldig rekrutteringssystem.

Vi kan derimot undersøke og dokumentere dagens mangfoldssituasjon, og eventuelt tilrettelegge til kursing og videreutdannings som for eksempel via Mentorprogrammet, det arbeidet starter vi altså med nå. Dette er et tema som mange i bransjen har høyt på agendaen.

Vi skal gjøre vårt for å kartlegge situasjonen og forsøke å bidra til en endring.

Powered by Labrador CMS