– Det som skjer de siste dagene spiller en stor rolle når folk er usikre, sier sjeføkonom Roberg Bergquist.

– Meningsmålinger tar feil igjen

Man lærer aldri, mener USA-ekspert.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nok en gang har meningsmålingene bommet, og Donald Trump kan være på vei mot å vinne valget, mener USA-ekspert Dag Blanck og sjeføkonom Robert Berqvist i SEB.

Et gjennomsnitt av store meningsmålinger viste dagen før valget at Joe Biden lå drøyt 8 prosentpoeng over Trump. Veddemålsselskaper hadde Biden som klar favoritt.

– Man lærer aldri. Det var det samme i forrige presidentvalg, i brexitavstemningen og det britiske parlamentsvalget, sier han.

– Man kan si at meningsmålingene var ganske korrekt i 2016 angående avgitte stemmer, men det man bommet på, var de veldig jevne delstatene. Det kan nå bli diskusjon om hvor pålitelige disse meningsmålingene faktisk er, sier Dag Blanck, professor i Nord-Amerikastudier.

Noe kan riktig nok forklares med avvik innen feilmarginen. Biden lå foran Trump i Florida-målingene, men det var innen feilmarginen, og Trumps seier der er dermed ikke spesielt overraskende.

Men metodeproblemer har de siste årene har ført til usikkerhet rundt det å få folk til å svare når de blir oppringt av meningsmålingsinstitutter. Stadig færre har faste telefonnumre, og mange vegrer seg for å svare når det er fra ukjent nummer.

– Det som skjer de siste dagene spiller en stor rolle når folk er usikre. Og det virker som om at Trump har satt inn høygiret. Eller så er det slik at de som er blitt spurt i meningsmålingene, ikke har ønsket å avsløre hvem de stemmer på. Det er kanskje en liten faktor av skam som slår gjennom, sier Bergqvist.

Powered by Labrador CMS