Graveprosjektet som ble presentert søndag, har fått tre medlemmer av den nasjonale sikkerhetskomiteen i Ungarns nasjonalforsamling til å kreve at det hasteinnkalles til et møte.

Ungarske politikere krever svar etter overvåkingsavsløring

Både journalister, advokater og minst én politiker skal ha vært mål.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonspolitikere i Ungarn krever en hastehøring etter at en internasjonal medierapport antyder at myndighetene har brukt et spionprogram mot kritikere.

Både journalister, advokater og minst én politiker skal ha vært mål for et spionprogram utviklet av det israelske overvåkingsselskapet NSO Group.

Det journalistiske graveprosjektet som ble presentert søndag, har fått tre medlemmer av den nasjonale sikkerhetskomiteen i Ungarns nasjonalforsamling til å kreve at det hasteinnkalles til et møte. De vil ha svar fra landets sikkerhets- og etterretningsmyndigheter om mulig delaktighet i spionasje.

Overvåkingen som er beskrevet i graveprosjektet, «er ikke tillatt i en rettsstat», sier Jobbik-representant og komitéleder Janos Stummer.

– Slik vi ser det, vil fortsatt taushet i praksis være en innrømmelse av at regjeringen faktisk er involvert, sier Stummer.

Spionprogrammet Pegasus kan hente informasjon fra infiserte telefoner og kan styre telefonens kamera og mikrofon. Dermed kan hackere blant annet få innsyn i hemmelig kommunikasjon mellom journalister og kilder.

En regjeringstalsmann har avvist kjennskap til innsamling av data. Justisdepartementet har foreløpig ikke svart på nyhetsbyrået APs henvendelser.

Anklagene mot Ungarns regjering kommer i en periode der mediefriheten og -mangfoldet er kraftig svekket i landet.

Powered by Labrador CMS