Prisen for årets beste internasjonale sportsjournalistikk skal deles ut på Khalifa Stadium i Qatar. Ifølge Amnesty er anlegget bygget av migrantarbeidere som lever under forferdelige forhold.
Prisen for årets beste internasjonale sportsjournalistikk skal deles ut på Khalifa Stadium i Qatar. Ifølge Amnesty er anlegget bygget av migrantarbeidere som lever under forferdelige forhold.

SPORTSJOURNALISTIKK

Danske Sportsjournalister vurderer å melde seg ut av internasjonalt forbund

– Vi har tenkt tanken, sier leder i Norske Sportsjournalisters Forbund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag melder Politiken at foreningen Danske Sportsjournalister vurderer å melde seg ut av det internasjonale forbundet for sportsjournalister, AIPS.

Leder for de norske sportsjournalistene, Reidar Sollie, sier til Journalisten at utsagnet er interessant.

Journalisten har tidligere omtalt reaksjoner på at AIPS legger årets prisutdeling for internasjonal sportsjournalistikk til Qatar. Selv om VG er nominert til pris for dekning om seksuelle overgrep i norsk idrett, var det ifølge dem selv en enkel avgjørelse å avstå fra utdelingen.

Seremonien i Qatar er lagt til Khalifa International Stadium, som ifølge Amnesty er en av VM-stadionene som er bygget av migrantarbeidere. Den danske foreningen er ikke enig i retningen AIPS går ved å avholde prisutdelingen i Qatar.

– Vi skal få avklart om det betyr at vi skal trekke oss. Og så skal vi snakke med våre nordiske kollegaer om hvor de står. Vi pleier å ha et samlet syn på ting i Norden, sier formann i Danske Sportsjournalister, Jimmy Højgaard til danske Politiken.

– Interessant

Leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, sier til Journalisten at de ikke har diskutert utmeldelse, men at de over lang tid har kritisert AIPS.

Noen henvendelse om utmeldelse fra danskene har imidlertid det norske forbundet ikke fått.

– Vi har ikke hørt noe, så det var litt overraskende, men interessant. Vi har tenkt tanken, men ikke diskutert det i styret. Det blir nok tema på kongressen i Roma i oktober, sier Sollie om utsiktene for at de nordiske landene forsvinner ut av AIPS.

Mer journalistikk

Det norske forbundet bruker få ressurser på AIPS, ifølge Sollie, fordi det faktisk krever mye å kunne involvere seg.

– Men da det ble det avholdt kongress i 2016, også da i Qatar, hadde vi et kraftig innlegg om måten de driver på. Vi ønsket et større fokus på journalistikk, ikke på seremonier og forberedelser til kommende mesterskap, sier Sollie.

Han forteller at prisutdelingen i seg selv er bra, fordi fokuset er rettet mot journalistikken. Medlemskap i AIPS er alltid en pågående diskusjon, og også de nederlandske og tyske forbundene er svært kritiske til organisasjonen, forteller Sollie.

– Men samtidig det er store kulturforskjeller innad i AIPS, og det er er stor forskjell på hvordan man dekker sport, og det synes jeg man må har forståelse for.

Powered by Labrador CMS