Aftenposten vant Skup-prisen

Pendlerbolig-graving vant fram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den prestisjefylte Skup-prisen for undersøkende journalistikk ble delt ut under årets Skup-konferanse i Tønsberg lørdag kveld.

Og det ble Aftenposten som tok hjem prisen for «Pendlerboligene»-saken.

Det er Nina Selbo Torset, Vegard Venli, Sigrid Gausen, Åshild Langved, Henning Carr Ekroll og Robert Gjerde som har byline på sakskomplekset.

Det ble også delt ut tre Skup-diplomer: Til VG for «Grenseløs terapi»-saken, Bergens Tidende for «Salget av Bergen Engines» og NRK Brennpunkt for «Drapet i akebakken».

– Surrealistisk

– Hva skal man si, sier Torset når Journalisten spør om en umiddelbar reaksjon.

– Det føles helt surrealistisk at saken som vi begynte med for bare et halvt år siden, gjør at vi står her nå i kveld. Den har jo rulla som en snøball, blitt større og større og større. Vi har kalt det sakskomplekset som aldri slutta å gi. Det toppa seg i kveld.

Da Journalisten spurte Skup-deltakere ved fredagens innsjekk på konferansen, svarte flere at de trodde på Aftenposten som vinnere.

– Gjorde dere noen tanker om at dere hadde et favorittstempel på forhånd?

– Det er alltid favoritter, og favoritter har blitt skuffa før, sier Vegard Venli.

– Nei, vi har tenkt veldig lite på det, tilføyer Torset.

Tre Skup-diplomer

I juryens begrunnelse for prisen heter det:

«Gjennom sin kreative metode fant Aftenpostens journalister en vei forbi muren av taushet som byråkrater i Stortinget og Statsministerens kontor forsøkte å bygge rundt spørsmål om pendlerboligene. En trist konsekvens er sviktende tillit til våre folkevalgte.»

BT fikk diplom for sitt søkelys på prosessen rundt salget av Bergen Engines:

– Det føles helt fantastisk. Dette er en fantastisk laginnsats som hele redaksjonen står bak, og vi er kjempestolte av det, sier BT-journalist Gerhard Flaaten til Journalisten.

VG kunne hente diplom for dekningen som startet med artikler om overgrep begått av psykolog Sverre Varhaug.

– Vi er kjempeglade og takknemlig for prisen. Det er en ære. Den største takken går til kildene som har vært så modige og turt å fortelle sine historier. Den tilliten er jeg ekstremt takknemlig for, sier VG-journalist Monica Flatabø, og kollega Ane Muladal stemmer i:

– Jeg er også takknemlig for at alle pasientene har stilt opp. Jeg vet hvor krevende det er.

NRK vant diplom for Brennpunkt-serien om drapet på en fem år gammel jente i 1994.

– Det har vært så utrolig mange gode bidrag i år, så at vi fikk diplom er utrolig hyggelig. Det vi har lært gjennom dette prosjektet er at det tar lang tid å drive god gravejournalistikk. For oss tok dette fire år. Det tar tid å bygge opp tillit, men noen ganger er det verdt det, sier NRK-journalist Mari Allgot Lie.

62 bidrag kjempet om prisen i år.

Powered by Labrador CMS