Hytteskandalen i Kragerø	Kragerø Blad Vestmar	Sondre Lindhagen Nilssen
Sondre Lindhagen Nilssen og Kragerø Blad Vestmar har levert sin første metoderapport.

SKUP

Kragerø Blad Vestmar har levert sin første Skup-rapport noensinne

Ble oppfordret av ledelsen i Amedia til å sende inn metoderapport. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi får nok ikke noe Skup-diplom, det tror jeg ikke, men saken var jo nominert i årets undersøkende journalistikk i Amedia-konsernet i oktober i fjor. Det er andre året på rad vi er nominert, og det er jo jævlig gøy, sier journalist, frontsjef og klubbleder Sondre Lindhagen Nilssen i lokalavisa Kragerø Blad Vestmar.

Det var ledelsen i Amedia som oppfordret Nilssen til å sende inn metoderapporten «Hytteskandalen i Kragerø» til vurdering for årets Skup-pris. 

Det er første gang avisa har levert inn metoderapport. 

Master i undersøkende journalistikk

«KV» er en liten lokalavis med en redaksjon som teller kun fem årsverk, og det å bruke ressurser på gravejournalistikk er ikke alltid like lett i en hektisk hverdag. 

– Det er jeg som har stått litt i bresjen for å bruke tid og ressurser på dette. Heldigvis har jeg fått tilliten til det fra redaksjonen, sier Nilssen til Journalisten. 

I tillegg til jobben som journalist og frontsjef i avisa, studerer Nilssen. Han skriver på en masteroppgave i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen (UiB) og SUJO. Graveprosjektet har han jobbet med innimellom alt det andre.

– Jeg har alltid et stort prosjekt gående ved siden av den ordinære nyhetsdekningen, forteller han. 

Hytteskandalen

Saken handler i store trekk om flere hundre fritidsboliger i Kragerø som har blitt ulovlig tatt i bruk. Det ble aldri utstedt midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest da hyttene stod klare på 90-tallet. 

– Det var jo kommunens ansvar den gangen, forteller Nilssen. 

Da hytteeierne henvendte seg til kommunen for få dette dokumentert, var ikke kommunen klar over problemstillingen. 

– Kragerø kommune klarte ikke å finne bruksattestene, og de anså da hele hyttebyen ulovlig tatt i bruk. Så pålegges dagens eiere å rydde opp i det selv, og det kan koste mye, forteller journalisten. 

Nilssen har selv deltatt på Skup-konferansen siden 2018, og er glad for at han i år får mulighet til å være med som bidragsyter. 

– Selv om jeg ikke forventer pris eller diplom, synes jeg noe av det viktigste med Skup er å kunne dele erfaringer på tvers av redaksjoner, uavhengig av om de har fem eller femti redaksjonelle årsverk. Jeg er glad for å se at flere lokalaviser har levert metoderapporter i år, og håper de fortsetter med det. 

Romerikes Blad, Sunnhordland, Sunnmørsposten, Nordstrands Blad, Tønsbergs Blad, Oppland Arbeiderblad og iTromsø er blant andre lokalaviser som bidrar med metoderapporter i år.

Powered by Labrador CMS