Eivind Ljøstad og Gunnar Stavrum har litt ulik oppfatning om hvordan sitat- og krediteringspraksis fungerer i Kristiansand.

Kristiansand-redaktører i krediterings-krangel

– Det kan fort bli kaotisk, sier Eivind Ljøstad om å alltid henvise til første publisering i fellesnyheter.  

Publisert

Fædrelandsvennen-redaktør Eivind Ljøstad og politisk redaktør i KRS - Avisen Kristiansand, Gunnar Stavrum, var i diskusjon på Facebook onsdag. Årsaken var et innlegg sistnevnte skrev på sin egen profil

«KRS med nyheten i går om hvem som skal hente de to toppledene til Vipers. En konkurrent kommer et døgn senere uten sitat eller kreditering», skrev Stavrum onsdag.

Innlegget er ledsaget av et bilde av de to artiklene. 

Ikke lenge etter Stavrums innlegg kommenterer Fevennen-redaktør Ljøstad under innlegget. Han parerer med å presisere at kreditering er en bra ting, og at de vil følge opp saken. Ljøstad lar imidlertid ikke sjansen for å sende en melding i motsatt retning gå fra seg:  

«Fint hvis du gjør det samme, etter en uke der Avisen Kristiansand har halset etter og «tatt» flere av våre saker om konkursen i Agder Gruppen uten å kreditere.»

En strek i sanden

Gunnar Stavrum sier til Journalisten at de to redaktørene har litt forskjellig opplevelse av hvordan de to konkurrentenes praksis faktisk er. 

– Mitt inntrykk er at Fevennen har vært svært lite sjenerøse med sitering og kreditering de årene KRS har eksistert. Dette var et uttrykk for en irritasjon jeg har hatt over tid, og som jeg har fått bekrefta hos andre medier lokalt. 

Han understreker likevel at han ikke kan se bort ifra at Ljøstad kan ha et poeng når han mener KRS heller ikke har vært så flinke andre veien. Det er imidlertid ikke KRS-redaktørens inntrykk. 

– Nå tenker jeg dette er en strek i sanda, og at det blir bedre sitat- og krediteringspraksis videre. Jeg skal i alle fall bidra til at vi i KRS tar innspillet hans alvorlig og ser om vi kan feie for egen dør. Og jeg tar som en selvfølge at Eivind gjør det samme, sier Stavrum. 

– Kan fort bli kaotisk 

– Er kreditering og sitering et problem i Kristiansand? 

Det synes ikke Eivind Ljøstad. 

– I alle år har vi forsøkt å få til at Fevennen skal ha en raus sitatordning. Vi hadde noen disputter med NRK for noen år siden, men ryddet godt opp da, og jeg synes det stort sett går bra mellom norske medier. Men så skjer det jo glipper hele tiden, sier han til Journalisten. 

Ingen redaksjoner er feilfrie og det er helt greit å reagere, mener Ljøstad, som sier han også forstår at nyetablerte medier i Kristiansand er opptatt av at Fevennen gjør ting riktig. Han er likevel tydelig på at det er litt uklar praksis på visse saker: 

– Dette har jeg også diskutert med NRK tidligere. Har man for eksempel startet på en sak samtidig, og man skriver på samme nyhet, skal man alltid anerkjenne at et annet medium er først ute, spør Ljøstad.  

Han viser blant annet til at et av Stavrums eksempler i Facebook-diskusjonen var en fellesnyhet, der man satt og ventet på å publisere.  

– Poenget må jo være å anerkjenne nyheter som andre medier har gravd frem. Når det gjelder nyheter alle jobber med samtidig, er jeg usikker på hva slags verdi det har for leseren å alltid skrive hvem som var først. Det er mulig det fort blir kaotisk hvis alle gjør det hele tida, avslutter Ljøstad. 

Powered by Labrador CMS