Skremmende, mener ansvarlig redaktør Kristin Monstad i Drammens Tidende. Foto: Birgit Dannenberg.

Facebook-gruppe manipulerte tittel og ingress på Drammens Tidende-leder

Ansvarlig redaktør Kristin Monstad mener fenomenet er dypt problematisk for hele pressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag publiserte Drammens Tidendes politiske redaktør Karianne Braathen en leder med tittelen «Remaskrik i Drammen» og ingressen «Remas siste gladmelding til kundene sine har møtt alt annet enn glede i Drammen». 

Blant dem som delte saken i sosiale medier var en uoffisiell fanside for Aass Bryggeri med drøye 16.000 følgere. Da gruppen delte saken på Facebook hadde de imidlertid forandret tittel og ingress på Facebook-fronten. Tittelen ble i stedet «Remaskrik i Drammen - RÆVA1000?» og det ble laget en Rema-negativ ingress. Delingen er senere fjernet fra Facebook.

Endringen av vinklingen på saken førte til at lederen ble Drammens Tidendes mest leste sak det døgnet. 

Det var Drammens Tidende selv som først omtalte saken

– Om det er slik at man kan gå inn og forfalske vinklingen og få flere lesere, er det dypt problematisk for hele pressen. Nå er ikke denne saken så alvorlig, men det er like fullt skremmende, sier ansvarlig redaktør Kristin Monstad i Drammens Tidende til Journalisten.

Ikke nytt: Venstre-politiker var uenig i Dagsavisen-tittel – redigerte den selv på Facebook

Prinsipielt viktig

Hun mener saken viser forskjellen på redaktørstyrte, kvalitetssikrede medier og Facebook. Særlig mener hun dette er viktig med tanke på at mange har Facebook som viktigste nyhetsaktør. 

Drammens Tidende har tatt problematikken opp med konsernledelsen i Amedia.

Monstad presiserer at det i tilfellet med Facebook-gruppen Aass Bryggeri er gjort litt ubevisst. Hun oppdaget at tittel-endringen hadde skjedd etter at frontsjefen på vakt tirsdag kveld skrev om det i loggen. Hun tok kontakt med en administrator i Facebook-gruppen som fjernet saken umiddelbart.

Det er imidlertid ikke første gang dette skjer. Venstre-leder Trine Skei Grande ble rammet av dette under debatten om flyseteavgiften og etterlønn for stortingsrepresentantene. Da ble VGs ingress endret til et sitat fra Skei Grande som ikke var sant.

Powered by Labrador CMS