Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen 16052023
Siden begynnelsen av 2022 har Anette Trettebergstuen fulgt opp flere initiativer for bedre dialog mellom mediene og SoMe-plattformene.

Kulturministeren inviterer norske medier og tech-gigantene til dialogmøte

– Det vil komme regelverk som adresserer flere av de aktuelle problemstillingene, sier kulturministeren.

Publisert

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har invitert medieorganisasjoner og -redaksjoner, og teknologi-gigantene som Meta, Google, Tiktok, Twitter, Snapchat, Microsoft og Apple til et dialogmøte 15. juni.

I invitasjonen skriver Trettebergstuen at det i Norge er fortløpende utfordringer knyttet til at digitale medier og tjenester i stadig større grad utgjør selve infrastrukturen for den åpne og opplyste offentlige samtalen som grunnloven pålegger staten å legge til rette for. 

– Jeg mener mediebrukere, redaktørstyrte medier og plattformselskaper har en felles interesse i at redaksjonelt innhold i størst mulig grad er tilgjengelig på plattformene. Det vil komme regelverk som adresserer flere av de aktuelle problemstillingene, skriver Trettebergstuen i invitasjonen. 

Målet med møtet er å legge til rette for bedre dialog og direkte kontakt når problemer oppstår og å bidra til at medier og plattformer møtes for å diskutere hvordan de sammen best kan ivareta hensynet til ytringsfrihet og pressefrihet i Norge.

Møtet neste uke følger opp flere initiativer fra ministeren mellom partene. På det første dialogmøtet i mars 2022 startet en direkte dialog mellom norske medier og Meta og Google. 

I mai 2023 møtte dessuten presseorganisasjonene Trettebergstuen for å overrekke sine seks krav til teknologigigantene. Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Mediebedriftenens Landsforening og Norsk Redaktørforening var på plass for å understreke behovet for en tydeligere regulering av gigantenes makt.

Håpet til presseorganisasjonene at disse kravene vil sikre en mer regulert og transparent distribusjon av norsk journalistikk.Powered by Labrador CMS