Fædrelandsvennen og NRK nekter å ta imot praksisstudenter fra Mediehøgskolen Gimlekollen, hvis skolen fortsatt skal ha et tilsettingsreglement som diskriminerer samboere, skilte, homofile i samboerskap og kvinner som har utført abort.
Sjefredaktør Finn Holmer-Hoven viser til avisens verdigrunnlag og skriver i et brev til skolen at dens yrkesforbud og diskriminering «strider … grunnleggende med de liberale verdier Fædrelandsvennen er tuftet på».
Kringkastingssjef John G. Bernander sa ved åpningen av skolens høstsemester at reglementet «representerer en diskriminerende praksis og en manglende forståelse for de verdier vi er tuftet på – ja, som journalistikken lever for».
Her har de ikke smakt lenge nok på ordene «liberale» og «verdier». For de protesterer altså mot skolens diskriminering av lærere, med å diskriminere studentene. Og er dermed like intolerante som skoleledelsen.
Nå er ikke Bernander og Holmer-Hoven de første som har snublet i forsøk på å omsette liberal teori til praksis. Begge fortjener dessuten sympati og støtte for at de tar kampen opp mot diskriminering og trangsyn.
Jeg mener også det er galt å kreve at journalistlærere ikke kan ha tatt abort, være samboende, fraskilte eller homofile. Men så må jeg tenke meg om – og det burde de ha gjort også: Er det riktig å bruke mediemakt for å endre dette?
Ville det ikke være mer i tråd med de verdier «journalistikken lever for» om de to redaktørene kjempet med argumenter, i stedet for å slå døra i ansiktet på studentene? De har jo ikke ansvar for skolens lærerutvelgelse.
Gimlekollen har ikke mye å stille opp med når studentene nektes praksistid hos de to bedriftene som tradisjonelt mottar de fleste av dem. Derfor har da også skolestyret vedtatt å erstatte det gamle tilsettingsreglementet med et nytt.
Det hadde de for lengst tenkt å gjøre, sier rektor, som nekter å ha gitt etter for press. Men det gir ikke store odds å tippe at de nye reglene for lærernes livsførsel vil nærme seg det Bernander og Holmer-Hoven har krevd.
Gjør de ikke det, vil praksisnekten stå ved lag, og studentene har tapt en maktkamp de ikke deltok i. Og uansett utfall, så har ikke «liberale verdier» vunnet fram på Mediehøgskolen Gimlekollen.