Lovlig annonse i Aftenposten - straffbar i Donald Duck?
FO, LO m.fl. foreslår totalforbud mot reklame til barn under 12 år. Et totalforbud mot reklame rettet mot barn i alle medier kan ANFOs medlemmer - som teller ca. 100 av landets største og mest seriøse annonsører - rett og slett ikke forholde seg til eller fatte hvordan man skal klare å etterleve. Kanskje er det også grunnen til at ingen andre land i verden har innført noe slikt forbud?
Hvis det virkelig skulle bli slik at det vedtas et lovforbud mot all reklame rettet mot barn under 12 år - noe enkelte kjemper for - vil vi oppleve mange juridiske c-momenter når lovens ord skal tolkes i virkelighetens verden.
Tenk deg et eksempel: Jensens Sykkelfabrikk AS lanserer en ny, revolusjonerende og billig barnesykkel - et fullt lovlig produkt (så lenge det varer?). Jensen vil gjøre dette kjent for verden. Det lages en annonse som rykkes inn i avisen. Fordi man ved å velge avis klart sikter seg inn mot barneforeldre (som jo er de som skal kjøpe og betale sykkelen), bør vel dette være problemfritt?
Så tar man samme annonse og rykker den inn i Donald Duck - et blad som vi må tro også leses av barn og unge. Dermed bryter Jensens Sykkelfabrikk norsk lov og risikerer både dom og straff.
Et forbud mot reklame rettet mot barn blir ganske uhåndterlig når lovmakernes tøylesløse idealisme møter det praktiske liv. Varer og tjenester beregnet på barn er fullt lovlige i Norge, og jeg vil tro at alle er interessert i produktutvikling og en skarp konkurranse mellom alle produsenter og salgsledd.
For at de grunnleggende markedsmekanismene skal fungere, må nødvendigvis produsent/leverandør få anledning til å fortelle om sine priser og kvaliteter på varer og tjenester. Dette er for sikkerhets skyld nedfelt i Grunnloven og kalles ytringsfrihet. Denne grunnlovsfestede retten bør vel også omfatte reklame? Reklamen reguleres av andre spesifikke lover, som også stiller strenge krav til hvordan annonsørene skal oppføre seg overfor barn.
Men hvordan i all verden skal annonsøren kunne sikre at den annonsen han rykker inn i et voksenmedium, ikke også blir oppdaget av barna? Hvordan kan han sikre at annonsen i Norsk Ukeblad blir sett bare av mor og far og ikke av ungene?
Norsk lovverk inneholder allerede lover mot barnerettet reklame i radio og TV før klokken 21 om kvelden. Det vitenskapelige belegget for denne bestemmelsen har ingen ennå sett og det er heller ikke klart hverken hvilke skader man garderer mot - eller hvilke virkninger forbudet har hatt i positiv eller negativ retning. Kanskje kan det til og med hende at barn på 11 år ser TV etter klokken 21 (skrekk og gru!)?
Seriøse annonsører og deres reklamebyråer er vel de første til å fordømme useriøs, spekulativ og støtende reklame generelt - og spesielt mot barn. Heldigvis er denne typen annonsering allerede fanget opp i det lovverket vi har i dag. La oss heller bruke gjeldende lovverk aktivt mot dem som spekulerer kynisk med barn som siktepunkt. Men la oss slutte å tro at vi kan skape en bedre verden bare ved å vedta nye forbud der vi ikke en gang har kartlagt konsekvensene!
Av Bjørn Hauge, ANFO Annonsørforeningen