Medie-Tyskland delt
15 år etter Murens fall er Tyskland fortsatt delt, i hvert fall når det gjelder medievaner.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tyskere i øst og vest har helt forskjellige medievaner, viser en undersøkelse fra det tyske meningsmålingsinstituttet Allensbach. I korthet kan man si at tyskere bosatt i det tidligere DDR leser færre aviser og tidsskrifter enn i vest, men ser mer på tv. Undersøkelsen som ble presentert i Berlin onsdag, omtales i en rekke tyske aviser i dag.
Like etter Murens fall i 1989 skjedde det en voldsom vekst i aviskonsumet i det tidligere DDR, men siden har avislesingen gått sterkt tilbake og ligger nå langt under nivået i det som tidligere var Vest-Tyskland. I dag er det bare 66 prosent av østtyskerne som regelmessig leser en dagsavis, mens det tilsvarende tall i vest er 71 prosent.
Et påfallende trekk som framkommer i undersøkelsen er at den politiske interessen i øst er lav. Bare 35 prosent oppgir at de leser lederartikler, mens det i vest er 46 prosent. Dette passer godt med at tunge samfunnsorienterte tidsskrifter som Der Spiegel, Focus og Stern selger langt dårligere i øst enn i vest. Ser man på tv-tittingen, er det ikke allmennkringkasterne som er i vinden i øst, men private reklamekanaler som RTL, 3Sat og ProSieben. Østtyskerne ser også i mye større grad enn vesttyskerne på såpeserier, realityshow o.l.
Også når det gjelder tidsskrifter og magasiner er det store forskjeller. Dameblader med feministisk tilsnitt selger dårlig fordi leserne ikke kjenner igjen problemstillingene. Også trendmagasiner om mat, reise, interiør etc. er lite etterspurt i øst.