LO-sekretær Terje Olsson. Foto: LO
LO-sekretær Terje Olsson. Foto: LO

Også LO går for nullmoms

Frykter at mediemangfoldet vil forsvinne hvis ikke støttenivået opprettholdes.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg frykter et svikt i demokratiet hvis kuttene i pressa fortsetter, ser LO-sekretær Terje Olsson til LO-Aktuelt.

LO slutter seg dermed til organisasjonene og politikerne som nå ønsker nullmoms for både papiraviser og digitale nyhetsmedier. Landets største arbeidstakerorganisasjon har over 900.000 medlemmer, tette bånd til Arbeiderpartiet og en eierpost på 44,6 prosent i Amedia.

Flertall for null-null

Som Journalisten.no meldte i forrige uke er det nå et flertall på Stortinget for å beholde nullmomsen for papiravisene og innføre det samme for nyhetstjenester på nett, brett og mobil. I dag er de digitale mediene pålagt 25 prosent moms.

Representanter for de politiske partiene, inkludert regjeringspartiene Høyre og Frp, har bekreftet det samme overfor både Dagens Næringsliv og Klassekampen i løpet av den siste uka.

Hittil har det ligget an til et flertall på Stortinget for å innføre felles lavmoms på åtte prosent. Det samme har LO tidligere gått inn for. Men på bakgrunn av de voksende økonomiske problemene for papiravisene innser både politikerne og LO at det vil være uklokt å påføre mediehusene flere hundre millioner kroner i ekstra momsbelastning.

Frykter konsekvensene

De digitale inntektene er foreløpig beskjedne, i forhold til omsetningen i papiravisene. men mediebransjen argumenterer med at lavere moms- og helst null - vil være et svært viktig virkemiddel for å påskynde den digitale omstillingen.

Olsson mener det er nødvendig at regjeringen går inn for fullt moms-fritak både for papir og digitale medier.

– Det er viktig for demokratiet at vi opprettholder en mangfoldig presse. Hvis nedskjæringene i pressa fortsetter, kan vi fort sitte igjen med bare populistiske utspill. Borte er den gravende journalistikken som er så viktig for demokratiet, mener Olsson.

Økt pressestøtte

I tillegg til å beholde momsfritaket mener LO at det er viktig å øke pressestøtten.

Olsson sier til LO-Aktuelt at han frykter at store kapitalinteresser vil komme inn og plukke opp konkursbo og nesten-konkursbo i mediebransjen, hvis ikke regjeringen griper inn.

Powered by Labrador CMS