Mener det er riktig å vise Utøya-bilder

Fotograf erkjenner at det er dilemmaer knyttet til bildene han fikk andreplass i internasjonal fotopris for.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansfotograf Niclas Hammarström har vunnet andreplass for en bildeserie fra Utøya 22. juli i kategorien for hendelsesnyheter i den internasjonale prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo.

Grusomme

Tre av bildene i serien viser usladdede lik i strandkanten på Utøya. Noen av bildene ble trykket i Aftonbladet i fjor, men var da kraftig sladdet.

Bildene ble imidlertid sendt usladdet til fotokonkurransen fordi juryen ikke godtar sladding ut fra at de da er manipulert, ifølge Hammarström.
Han sier at han er glad for å vinne en pris, men at han ikke kjenner noen glede over bildene han vant med.

– Jeg skulle ønske det var noen andre bilder jeg hadde fått prisen for.

– Bildene er grusomme, men jeg mener det er riktig å vise dem. Min oppgave er å rapportere fra alle hendelser uansett hvor fryktelige de er, sier Hammarström.

42-åringen sendte inn bildene til den internasjonalt anerkjente fotokonkurransen fordi 22. juli var en av de største nyhetshendelsene i verden i fjor. Men han legger til at det er knyttet dilemmaer til bildene.

– Hadde det hendt i Tyskland eller Italia hadde det ikke vært det samme. Siden Norge og Sverige er naboer blir det annerledes. Det er grusomt, men jeg mener det kan forsvares å vise bilder fra den ufattelige hendelsen, selv om jeg også har forståelse for at de sladdes, sier fotografen.

Trodde ham ikke

22. juli landet frilansfotografen sammen med syv journalister fra oppdragsgiver Aftonbladet på Gardermoen i 18-tida. Der fikk de beskjed om skuddveksling på Utøya og satte straks kurs mot Sundvolden. Der gikk det ikke lang tid før de fikk tak i en båt.

– Vi var veldig nære øya, bare et par meter. Vi var der i rundt to timer, sier fotografen.

Da han kom hjem til Sverige igjen og fortalte vennene sine om hva han hadde sett trodde de ham ikke. Før de fikk se bildene han hadde tatt.

Aftonbladet kommer til å trykke bildene igjen lørdag, men også da i sladdet form.

Powered by Labrador CMS