Dagsavisen har leieavtale på dette bygget med adresse Kristian IVs gate 13 i Oslo frem til april 2024. Foto: Glenn Slydal Johansen

Gammel leiekontrakt tynger Dagsavisen – må kanskje flytte tilbake til Sehesteds plass

– Leieavtalen er den største risikoen Dagsavisen har for øyeblikket, sier sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Eirik Hoff Lysholm. Foto: Kathrine Geard

En leieavtale inngått i 2008 tynger fra 1. oktober kraftig i regnskapene til Dagsavisen. For åtte år siden inngikk nemlig avisen avtale om leie av bygget i Kristian IVs gate 13 ved Sehesteds plass fram til april 2024.

– Vi er svært fornøyde med å komme til et eget bygg inn mot Sehesteds Plass. Det er en unik plassering, slik vi ser det. Adressen midt i byen gir oss en verdifull synlighet, sa daværende sjefredaktør Carsten Bleness til Journalisten i 2008.

Men Dagsavisen ble aldri lenge i bygget som ble oppført i 1890 og som er nabo med forlagene Gyldendal og Aschehoug, samt Det norske teater. De flyttet dit fra Møllergata 39 i mai 2009. Tidligere samme år hadde avisen blitt kjøpt opp av Vårt Land. Fra mars 2011 flyttet mediehuset videre og byttet adresse til Grubbegata for å samlokaliseres med sin nye eier, konsernet Mentor Medier.

Les også: Dagsavisen på kulturell grunn (2008)

Betydelig forpliktelse

Avisen fikk på plass en framleietager av lokalene for fem år. Men torsdag i forrige uke hadde fremleietageren Making Waves pakket eskene. Fredag flyttet de ut av bygget.

– Det er riktig at lokalene nå står tomme. Vi har styremøte om dette i morgen, sier sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm til Journalisten.

Han karakteriserer avtalen som en betydelig forpliktelse.

– Det er en avtale jeg aldri ville inngått selv. I mine øyne er leieavtalen den største risikoen Dagsavisen har for øyeblikket.

Direktøren sier det jobbes med å finne nye fremleietagere, og det kan bli aktuelt å fremleie etasje for etasje. Lokalene beskrives som 3-4 ganger så store som Dagsavisens behov i dag.

Flytter kanskje tilbake

Lysholm vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt for Dagsavisen å ta deler av lokalene på Sehesteds plass selv.

– Det er for tidlig å si. Det er noe vi må diskutere med styret og de ansatte. Men det er flotte lokaler der også. Må vi flytte tilbake, så må vi flytte tilbake.

Lysholm sier situasjonen for øyeblikket er uavklart og krevende. Lokaliseringen kommer på toppen av ekspansjonen av Dagsavisen og jakten mediehuset fører på nye investorer.

– Jeg har godt håp om å klare å løse situasjonen. Men helst skulle jeg konsentrert meg om å bygge digitale portaler og selge flere papiraviser.

Bygget som Dagsavisen leier ble totalrenovert i perioden 2007-2009 og kjøpt av Scandinaviegaarden året etter at Dagsavisen inngikk leieavtalen. Lysholm sier de har undersøkt om det var mulig å komme seg ut av avtalen med eieren, men fått signaler om at det ikke er mulig.

Lysholm vil ikke opplyse hvor mye de betaler i leie for bygget. Men selskapet Kristian IVs gate 13 AS, som ifølge regnskapet eier og forvalter eiendommen, har regnskapsført inntekter på 5,4 millioner kroner i fjor.

Espen H. Rusdal

Penger ut av vinduet

Klubbleder Espen H. Rusdal sier det er trist at en gammel leiekontrakt nå rammer de ansatte.

– Dette er som å hive penger ut av vinduet, sier Rusdal.

Han sier de ansatte er lei av å flytte, men at de er innstilt på det dersom de må tilbake til de gamle lokalene.

– Må vi så må vi.

Kraftig nedbemanning

Dagsavisen gjennomgikk tidligere i år en nedbemanning for å spare 10 millioner kroner som skal realiseres over de neste årene.

Avisen hadde i fjor et overskudd på 2 millioner kroner etter et minusresultat på 0,2 millioner kroner i 2014. Pressestøtten utgjør 30 prosent av mediehusets inntekter.

Journalisten skrev i en tidligere versjon av saken at Dagsavisen flyttet til Sehesteds plass «som et ledd i daværende sjefredaktør Carsten Bleness’ kultursatsing». Det er ikke en presis beskrivelse, og saken er oppdatert i tråd med dette.

Powered by Labrador CMS