Mark Zuckerberg har ifølge EU brutt europeiske personvernregler.

Facebook

Meta anker milliardbot

Tech-giganten advarer mot farlig presedens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook-eier Meta får 1,3 milliarder dollar i bot av EU for salg av personvernopplysninger til USA. Selskapet vil anke boten og advarer mot farlig presedens.

Beløpet tilsvarer om lag 14 milliarder norske kroner, og Meta får fem måneder på seg til å slutte å overføre data fra Europa til USA.

Det er det irske datatilsynet DPC som bøtelegger teknologigiganten. Årsaken er brudd på europeiske personvernregler, ifølge Politico.

Meta anker

Meta vil anke kjennelsen og mener boten er urettmessig og unødvendig.

– Dette setter en farlig presedens for utallige andre selskapet som overfører data mellom EU og USA, sier Metas utenlandsdirektør Nick Cleggs og sjef for juridisk, Jennifer Newstead, i en uttalelse.

Videre sier selskapet at kjennelsen ikke vil påvirke Facebook i Europa. Meta eier blant annet de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp.

Det er ventet at EU-kommisjonen og amerikanerne blir enige om en avtale om dataoverføringer mellom Europa og USA i løpet av sommeren.

– Dette rammeverket vil sikre stabilitet og rettssikkerhet, sa en talsperson for EU-kommisjonen på en pressekonferanse mandag.

USA-overvåking

Saken har sine røtter fra avsløringene gjort av Edward Snowden om USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.

Avsløringene viste at amerikanske myndigheter hadde fått tak i personvernopplysninger gjennom teknologiselskaper som Facebook og Google.

Det er heller ikke første gang en amerikansk teknologigigant bøtelegges for brudd på europeiske personvernregler. I 2021 måtte Amazon betale en bot på 746 millioner dollar, tilsvarende 8,1 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS