– Gode argumenter for dagens ordning

Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet mener tilsvarende ordninger i andre land vil redde det norske momsfritaket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

ESAs foreløpige avgjørelse om at det norske momsfritaket for aviser og seriøse tidsskrifter innebærer ulovlig støtte, møter motbør i regjeringskvartalet. Finansdepartementet skal nå sende et grundig svar til ESA, hvor man klargjør Norges syn og politikk. Og statssekretær Geir Axelsen (Ap) mener Norge har gode argumenter for å beholde dagens ordning.

– Vi vil spesielt vektlegge to ting i denne saken. Dels at dette er en ordning som har eksistert siden 1970, og dels at mange andre land i EU har tilsvarende ordninger. Da må man anta at det er en politikk som ligger fast i EU, og det er igjen gode argumenter for at Norge selv – og ikke ESA – kan avgjøre hvordan den norske politikken på dette punktet skal være, sier Axelsen til Journalisten.

Tar fort ett år

Han peker på at ESA ikke kan påvirke EU i den sammenheng, og at en eventuell endring i EU-land – som igjen kan føre til større press på Norge – må komme fra Europa-kommisjonen.

Etter at Norge har svart ESA, vil også andre land ha anledning til å komme med sine vurderinger av spørsmålet rundt momsfritak. I praksis betyr det at det fort vil ta ett år før ESA kan komme med en endelig avgjørelse, mener Axelsen.

Karen Eldbjørg Toven i Magasin- og Ukepresseforeningen sier seg kjempefornøyd med ESAs konklusjon, selv om den bare er foreløpig og selv om det vil ta lang tid før en endelig avgjørelse foreligger.

– Det er et utrolig stort skritt på veien for å få gjennomført en likebehandling. Det vil tvinge norske myndigheter til å se på forskjellsbehandlingen, sier Toven til Kampanje.

Hypotetisk spørsmål

Momsfritaket for aviser og tidsskrifter utgjør rundt 1,2 milliarder kroner årlig

– Hvis denne ESA-avgjørelsen skulle ende med krav om at dagens ordning opphører, hvilke alternativ ser du da som mest realistisk: nullsats eller moms for samtlige aviser og blader?

– Det blir et hypotetisk spørsmål som jeg ikke kan ta stilling til nå. Og det ligger fast at vi mener at vi har gode argumenter for å beholde dagens ordning, sier Axelsen.

Karen Eldbjørg Toven understreker over Kampanje at bransjeorganisasjonen ikke har som mål å påføre avisene store momskostnader.

– Vårt ankepunkt er at kjøperne skal kunne velge blader og aviser ut fra de samme priskriteriene, sier Toven.

Powered by Labrador CMS