Nils Johan Heatta sa nylig opp NRK-jobben. Nå har den tidligere NRK Sápmi-sjefen sendt en e-post til ansatte der han forteller om konflikt med nåværende divisjonsdirektør Mona Solbakk og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: NRK

Tidligere NRK-sjef med ramsalt kritikk av ledelsen

Beskriver fryktkultur i NRK Sápmi, og mener divisjonsdirektør og kringkastingssjefen jobbet hardt for å få ham bort.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere NRK Sápmi-sjef Nils Johan Heatta sa opp NRK-jobben tidligere i juni, og kunne på spørsmål fra iFinnmark bekrefte en konflikt med nåværende divisjonsdirektør Mona Solbakk i NRK Sápmi og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Heatta ledet NRK Sami Radio, senere NRK Sápmi, fra 1985 til 2015, da han gikk av for å fungere som journalist og kommentator. Mona Solbakk tok over jobben som divisjonsdirektør for NRK Sápmi.

«Ute etter meg»

Nå omtaler iFinnmark en e-post Heatta har sendt til Sápmi-ansatte, der han forteller om konflikten som han mener utviklet seg etter at han hadde gått av som leder:

«Som dere sikkert vet har de siste arbeidsårene ikke vært så gode, da både NRK Sápmis direktør og kringkastingssjefen har vært ute etter meg allerede siden første året etter at jeg sluttet som sjef», skriver Heatta, og videre:

«Bakgrunnen var at direktøren ikke kunne tåle at jeg – som tidligere hadde vært sjef – betvilte hennes mål og strategier. Hun begynte å kreve at jeg måtte holde munnen, og at jeg måtte komme på kontoret hennes og fortelle om jeg var uenig med henne. Jeg skulle ikke si noe når andre ansatte hørte. For meg var, og er, den arbeidsmetoden fremmed og uakseptabel, og forteller mer om den nye sjefens arbeids- og kommunikasjonsmetoder. Hun fikk hjelp av sin sjef, kringkastingssjefen.»

Teksten er oversatt fra samisk av iFinnmark.

Hevder at halvparten har sluttet

Heatta skriver også at han påpekte uakseptable arbeidsmetoder fra en leder på arbeidsplassen, med det resultat at Mona Solbakk og Thor Gjermund Eriksen «jobbet hardt for å få meg bort».

«Jeg ser i avisa at kringkastingssjefen antyder at jeg liksom ikke helt har klart å forlate min lederrolle, men fortsatt prøver å styre. Jeg kan bare si at den stakkars sjefen ikke har forstått noe av det som har skjedd i NRK Sápmi. Han prøver å beskytte og legalisere sin egen dårlige oppførsel og gjerninger. Jeg regner med at han sier det samme til dere hvis det blir spørsmål om det», skriver Heatta, som i samme tekst hevder at halvparten av de ansatte i NRK Sápmi har sluttet og at andre ikke lenger tør å ytre seg.

På spørsmål fra iFinnmark om han har fått støtte fra Sápmi-kolleger, svarer Heatta at en fryktkultur i NRK Sápmi gjør at ingen nåværende ansatte tør å si noe.

Avisa har også snakket med to tidligere Sápmi-journalister, Liv-Inger Somby og Magne Ove Varsi. Begge forteller at de leverte oppsigelser etter å ha opplevd at deres kompetanse ikke ble godt nok ivaretatt. Journalisten omtalte Varsis kritikk av sin tidligere arbeidsgiver i 2017.

Journalisten har vært i kontakt med Heatta, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

– Kjenner meg ikke igjen

Divisjonsdirektør Mona Solbakk sier til Journalisten at hun er kjent med e-posten fra Heatta, men at hun ikke var blant mottakerne.

– Generelt vil jeg si at Heatta har gjort en uvurderlig innsats for NRK Sápmi, og at det er utrolig leit at han opplever det sånn som dette, men det er ikke en virkelighetsbeskrivelse jeg kjenner meg igjen i, sier Solbakk.

Mona Solbakk. Foto: Glenn Slydal Johansen

– Jeg vil ikke gå inn på de enkelte beskyldningene i mailen, og starte polemikk i mediene. Han sendte denne mailen på sin nest siste arbeidsdag i NRK, og utfordringene han tar opp hadde vært naturlig å ta i en avslutningssamtale, som han har blitt invitert til.

Solbakk kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av at halvparten av de ansatte har sagt opp i divisjonen hennes.

– NRK Sápmi har en normal turnover på ansatte, og det har vi hatt i lang tid. Men som de fleste andre mediebedrifter står vi i noe nært en konstant omstilling, og selvfølgelig kan det være krevende, sier divisjonsdirektøren.

Eriksen: – Riktig beslutning å si opp

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen svarte iFinnmark om kritikken fra Heatta tidligere denne uka:

– Jeg kjenner meg virkelig ikke igjen i disse påstandene. Jeg synes nok en gang det er trist at Nils Johan føler det slik. Jeg jobbet med Nils Johan i ledergruppa i NRK i flere år. Det opplevde jeg som et godt samarbeid hvor han aldri ga uttrykk for noe slikt som han gjør nå overfor meg. Jeg er derimot svært takknemlig for alt han lærte meg om det samiske samfunnet, sier Eriksen til avisa.

Kringkastingssjefen sier at Heatta gikk av som leder etter eget ønske i 2015.

– Dessverre tok jeg feil da jeg den gang var helt sikker på at Nils Johan ville trives i NRK Sápmi etter at han gikk av som direktør. Jeg ønsker Nils Johan alt godt videre. Det mener jeg virkelig, for det fortjener han. Men når han opplever det slik, synes jeg han har tatt en riktig beslutning for seg selv når han nå har sagt opp.

Til Journalisten skriver Eriksen:

– Jeg har sagt det jeg har å si om den saken. Ønsker Nils Johan alt godt! Nå bør vi se framover alle sammen.

Powered by Labrador CMS