«Hva en bedrift skal betale i skatt er offentlig informasjon som hvem som helst kan søke opp på Skatteetatens nettsider», skriver juridisk direktør Harald Johannessen i Skatteetaten.

DEBATT:

Nei, NRK, det er ikke hemmelig hva norske bedrifter betaler i skatt

NRK har torsdag en større nettsak om norske bedrifter og hvilken skatt de betaler. Dette er viktig journalistikk i skattedebatten.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Ett av poengene til NRK virker å være at Skatteetaten har holdt skjult hvor mye skatt norske bedrifter betaler. 

saken heter det: «På samme måte som du og jeg betaler skatt på lønnen, skal bedrifter skatte av pengene de tjener. Hva privatpersoner skatter, er offentlig tilgjengelig på Skatteetatens hjemmesider. Hva bedriftene betaler i skatt, har til nå vært hemmelig.»

Det er ikke riktig.  

Hva en bedrift skal betale i skatt er offentlig informasjon som hvem som helst kan søke opp på Skatteetatens nettsider. Medier som søker om tilgang, får i tillegg muligheten til å laste ned skattetall for alle bedrifter samlet. 

NRK fikk for eksempel tilgang til de fullstendige skattelistene for 2022, både for personer og bedrifter, i starten av desember i fjor. Skattelistene for bedriftene inneholder informasjon om hvor mye skatt det er beregnet at det enkelte selskap skulle betalt året før.

Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Det at Skatteetaten deler listene med mediene, som deretter gjør sine analyser og deler dem med befolkningen, bidrar til at skattesystemet kan ettergås.  

Det er altså ikke slik at lister over hva bedrifter skal betale i skatt hemmeligholdes. Alle som ønsker det, kan selv sjekke skattelistene og finne ut hva personer eller bedrifter skal betale i skatt.

Powered by Labrador CMS