Skjermdump fra videoen som lå ute på Aftenposten.no ett døgn. Videoen er nå trukket.
Skjermdump fra videoen som lå ute på Aftenposten.no ett døgn. Videoen er nå trukket.

Aftenposten trakk vinreklamevideo

Flere norske nettaviser omtaler reklamefilm fra moldovsk vinprodusent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert 17. april: Actis opplyser at de likevel ikke vil melde saken til Helsedirektoratet med bakgrunn i at de har vært i kontakt med Aftenposten, som har erkjent publiseringen som en glipp.

«Takk, Norge!»

Slik frir den moldovske vinprodusenten Purcari til det norske markedet i en reklamefilm. Der takker ansatte fra produsenten vinkonsumenter i Norge på gebrokkent norsk. Det fris særlig til det norske markedet etter at Russland har innført handelsstopp av vin fra Moldova.

– Jeg er stolt over at vi eksporterer våre viner til Norge, sier en ansatt til rørende pianoklang i bakgrunnen.

– Dette betyr mye for oss. Spesielt etter at Russland utestengte utenlandske viner fra sitt marked, følger en annen opp.

Saken fortsetter under videoen!

Videoen ble opprinnelig publisert på produsentens Youtube-kanal 6. april. Samme kveld publiserte Nettavisen en sak om videoen og det russiske vinembargoet fra Moldova. Dagen etter publiserte ABC Nyheter en bredere sak, blant annet med intervju med Vinmonopolet.

Videreformidler

Onsdag denne uken publiserte Aftenposten videoen i sin spiller. Det reagerer generalsekretær Mina Gerhardsen i rusfeltets samarbeidsorgan Actis på.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i rusfeltets samarbeidsorganActis maner redaksjoner til å være kritisk til formidling avalkoholreklame. Foto: Actis/Flickr
Generalsekretær Mina Gerhardsen i rusfeltets samarbeidsorgan
Actis maner redaksjoner til å være kritisk til formidling av
alkoholreklame. Foto: Actis/Flickr

– Det er spesielt at Aftenposten videreformidler en video som fremstår som ren reklame for moldovsk vin, med en vinprodusent som avsender. Uten noen form for redaksjonell innpakking framstår dette som et klart brudd på forbudet mot alkoholreklame, skriver Gerhardsen i en e-post til Journalisten.

Gerhardsen opplyste først at de ville melde saken til Helsedirektoratet, som håndhever det norske forbudet mot alkoholreklame. Men etter å ha vært i kontakt med Aftenposten, som erkjenner publiseringen som en glipp, lar de likevel være å rapportere inn saken.

Hun uttrykker forståelse for at vinprodusenten ønsker å styrke sin posisjon i det norske markedet. Men sier at det ikke gir grunnlag for ren videreformidling av reklame.

– Forbudet mot alkoholreklame har en klar grunn, nemlig at reklame virker. Derfor er det viktig med bevissthet i redaksjonen og kunnskap om reglene. Her ser det ut som det har skjedd en glipp hos Aftenposten.

Glipp

Nyhetsredaktør Håkon Borud i Aftenposten beklager at det er skjedd en glipp. Han sier feilen ble oppdaget av journalisten som jobber med sak om videoen. Torsdag morgen ble videoen avpublisert fra Aftenposten.

– Dette var en glipp, en menneskelig feil. Vi avpubliserte videoen da vi oppdaget feilen. Vi takker journalisten for å ha oppdaget feilen og sagt i fra, sier Borud, som heller ikke er i tvil om hva videoen er:

– Dette er en reklamefilm for den moldovske vinprodusenten.

Redaksjonen jobber videre med en sak, men om den vil bli publisert kan Borud så langt ikke svare på.

– Vi jobber nå med å sette videoen inn i en redaksjonell kontekst. Som med alle saker i Aftenposten blir det tatt en redaktøravgjørelse om publisering når saken foreligger. Dette er en video som går viralt.

Nyhetsredaktør Håkon Borud i Aftenposten. Foto: Martin Huseby Jensen
Nyhetsredaktør Håkon Borud i Aftenposten. Foto: Martin Huseby Jensen

 

Borud sier at jussen er klar på at redaksjoner har lov til å sette slike videoer inn i en redaksjonell kontekst. Det synet deler også Gerhardsen i Actis.

– Det er en sentral forskjell på om dette er et element i en journalistisk sak eller om det framstår som ren reklame. Da gjelder andre regler. Det er positivt at Aftenposten vil rydde opp og vi kan jo håpe på en økt bevisstgjøring i redaksjonen om å ikke være formidler av alkoholreklame ved en senere anledning, skriver Gerhardsen.

Politisk element

ABC Nyheter publiserte en sak om videoen i forrige uke. Redaktør Tor Strand sier han fattet interesse for filmen fordi den var morsom, oppsiktsvekkende og hadde et politisk element i seg ved at vinprodusenten henvender seg til det norske markedet etter å ha blitt utestengt fra det russiske.

– Jeg oppfatter filmen som et politisk spark mot Russland, sier Strand, som først oppdaget den i sin egen sosiale strøm.

– Vi undersøkte videoen nærmere og gjorde en jobb på den. Vi forsøkte å ettergå påstandene, og kunne tilbakevise noen av dem, sier Strand, og legger til at det ville være meningsløst å ikke vise videoen i en slik sak.

Vinmonopolet er intervjuet om salget, som viste seg å være 0,03 promille av selskapets samlede omsetning i fjor.

Forbud

Forbudet mot alkoholreklame er nedfelt i alkohollovns paragraf 9-2. Den forbyr all direkte reklame for alkoholholdig drikk, reklame for produkter med samme merke eller kjennetegn som alkoholholdig drikk og bruk av alkoholholdig drikk for å reklamere for andre produkter og tjenester​.

Det er Helsedirektoratet som fører tilsyn med loven.

Helsedirektoratet er gitt anledning, men hadde ikke tid til å kommentere saken før publisering torsdag.

Slik lå videoen tilgjengelig i Aftenpostens web-TV torsdag morgen.
Slik lå videoen tilgjengelig i Aftenpostens web-TV torsdag morgen.

 

Powered by Labrador CMS