Har du delt posten til venstre? Den er falsk og du risikerer at Nettavisen politianmelder deg

– Dette er brønnpissing av verste sort, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen som ikke ønsker å bidra til spredning av hat og raseri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld publiserer Nettavisen artikkelen «AUF-lederen vil ha tilbake arveavgiften». En ordinær nyhetssak i forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte. 

To timer etter Nettavisens publisering deles artikkelen i Facebook-gruppa «Sylvi Listhaug som Statsminister for nasjonen Norge». Men da er tittelen og ingressen en helt annen. «AUF-araber vil gjeninnføre arveavgift for nordmenn» står det på tittelplass. «Det trengs flere penger for å fø på syrere og somaliere i Norge, og Auf-araberen vet hvor de kan hentes i tillegg til å kappe i våre pensjoner» heter det i ingressen. 

– Dette er alvorlig. Vi politianmelder både vedkommende som har postet dette, og også de som har delt den, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen til Journalisten. – Det er brønnpissing av verste sort. 

Erik Stephansen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Grunnen til at mediehuset anmelder også de som har delt postene er fordi disse prinsipielt sett har bidratt til falskneri. Det kan være straffbart. Men, sier han, de som har delt i god tro kan slette posten. 

I skrivende stund har 42 delt den falske posten på Facebook. 275 har trykket en form for interaksjon. Majoriteten i sinne. I alt 128 kommentarer har posten fått. Et ekkokammer til forfalskningen av posten.

– I en tid da vi snakker om falske nyheter og medienes troverdighet er det viktig å ta tak i forfalskninger som dette når de blir oppdaget. Dette svekker tilliten til mediene generelt og også vår merkevare. Nettavisen har forsøkt å ha en åpen debatt om flyktninger og asylpolitikk. Når vi blir tilgriset av folk som utelukkende ønsker å spre hat og rasisme må vi ta det alvorlig. 

Stephansen ble gjort oppmerksom på posten rundt lunsjtider av kollega Gard Michalsen.

Dypt problematisk

For tre måneder siden opplevde Drammens Tidende at deres lederartikkel om Remas utestengelse av Aass fra hyllene ble delt på Facebook med falsk tittel og ingress.

Sjefredaktør Kristin Monstad sa da at selv om det ikke er verdens farligste sak, opplevde hun det likevel skremmende.

– Om det er slik at man kan gå inn og forfalske vinklingen og få flere lesere, er det dypt problematisk for hele pressen. 

Nettavisen har etablert kontakt med Facebook og bedt om hjelp til å finne den som faktisk gjorde forfalskningen.

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med personen som postet den falske tittelen og ingressen, men har ikke lyktes. Facebook-brukeren har tidligere frontet Pegida-marsjer.

Powered by Labrador CMS