Færre og tydeligere krav, mer avdempet retorikk, bedre kommunikasjon med arbeidsgiverne samt allianser med andre arbeidstakerorganisasjoner. Det er sentrale forslag fra NJs tariffutvalg, som onsdag la fram sin innstilling i forbindelse med landsrådets møte på Hurdalsjøen.
For ofte streik
Utvalget har oppsummert årets tariffoppgjør med MBL, og kommer også med en rekke forslag til hvordan NJ bør forberede seg til kommende tariffoppgjør. Ikke minst med tanke på hvordan hovedkravet om pensjon skal bringes i mål i hovedoppgjøret i 2006.
- Det var mye vellykket med årets streik, og NJ fikk for en gangs skyld også sympati i opinionen. Men det er for mye med to streiker på to år. Målbevisst fagforeningsarbeid og gode forberedelser er den beste måten å unnpå streik på. Her er våre bidrag, sa utvalgsleder Bjørn Aage Krane fra Stavanger Aftenblad da han presenterte innstillingen.
For radikal retorikk
Tariffutvalget har forståelse for kritikken fra en del medlemmer om at streikeretorikken denne gang ble for radikal, for enkel og for sterk.
«Utvalget mener at retorikken rundt pensjonskravet ble for bastant. NJs ledelse og forhandlere burde ha vært mer samkjørt i å forberede organisasjonen på at det kunne bli andre løsninger enn fullt gjennomslag. Vi tror den sterke fokuseringen på fullt gjennomslag bidro til et betydelig gap mellom forventninger og resultat - og dermed til mer misnøye med resultatet enn det var grunnlag for», skriver utvalget.
- Et synspunkt
NJ-leder Ann-Magrit Austenå sier til Journalisten at hun tar dette som et synspunkt.
- Midt under kampen er det ikke lett å nivellere forventningene til hvor langt man kan nå i forhold til et pensjonskrav. Det er lettere med penger. Det var i vesentlig grad de gruppene som ikke har pensjonsavtaler som ga uttrykk for skuffelse, fordi vi ikke klarte å få på plass en forpliktende avtale. Vi må jobbe videre ut fra den løsningen vi fikk, og nå er det i ferd med å komme på plass pensjonsordninger i flere bedrifter, sier Austenå.
NJ for liten
I forbindelse med årets streik har enkelte argumentert med at NJ må unngå overmot og ikke kaste medlemmene ut i konflikter som det er urealistisk å komme helskinnet fra. Kritikere har pekt på at NJ er for liten til å kunne spille rollen som frontfagorganisasjon eller vinne kampen om viktige samfunnspolitiske spørsmål alene.
Tariffutvalget mener at en slik kritikk mot NJ peker i retning av økt vekt på alliansebygging. Utvalget peker på at en rekke forhold som i dag er regulert av lover, i framtiden kan komme til å bli temaer i tarifforhandlingene. Dermed er det en fare for at en liten, frittstående tarifforganisasjon som NJ kan bli marginalisert.
Samarbeidet i år
«Utvalget mener derfor at NJ før landsmøtet i 2005 bør gjennomdrøfte sitt behov for å samordne oppgjørene med andre arbeidstakerorganisasjoner, i første rekke organisasjonene innenfor mediebransjen, men også de store arbeidstakersammenslutningene», skriver utvalget i sin innstilling.
Et slik samarbeid ble for øvrig gjennomført med Norsk Grafisk Forbund og Handel og Kontor før og under årets hovedoppgjør.
For mange krav
NJ har tradisjon for å gå inn i hovedoppgjørene med relativt mange krav, påpeker utvalget. Anbefalingen lyder på et noe lavere antall krav, og at de prioriteres langt klarere for å skape tydelighet både overfor motparten og i egne rekker.
Utvalget har inntrykk av at kontakten mellom partene har vært for lite systematisk i periodene mellom hovedoppgjørene.
«Vi tror det er viktig at partene møtes jevnlig (…) fordi det kan skape klarhet, innsikt og kan forhindre misforståelser hos begge partene», lyder rådet. NJs ledelse har for øvrig allerede startet en prosess for å forsøke å etablere en tettere dialog med arbeidsgiverne, ikke minst i det viktige pensjonsspørsmålet.
Dette er utvalget
I tillegg til Bjørn Aage Krane har tariffutvalget bestått av følgende personer:
Jahn-Arne Olsen, NJ, Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv, Tom Berby, VG Multimedia, Carine Johansen, Østlandets Blad, Håvard Narum, Aftenposten, Benedikte Næss, MTV Nyheter, Eivind Pettersen, Bergensavisen, Peter Reinholdtsen, Bladet Tromsø og Gry Setalid, Porsgunns Dagblad.