Foto: Kathrine Geard

– Landsmøtet viste en samlet organisasjon

GARDERMOEN (Journalisten): Ikke enig i at det var for lite debatt, sier Elin Floberghagen som ble enstemmig gjenvalgt som NJ-leder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig glad for at landsmøtet samlet seg bak det som er det viktigste i tiden framover, nemlig å ta vare på journalistene og journalistikken, sier Floberghagen.

Både valg av nytt landsstyre og vedtak av tiltaksplan og program skjedde i stor grad enstemmig på landsmøtets siste dag, i dag torsdag. Regnskapene viste også at NJ er en solid organisasjon med betydelige midler.

– Men det trengs også i den tiden vi går inn i, sier Floberghagen.

– Valgene skjedde ved akklamasjon uten debatt og uten motkandidater, og mye av vedtakene ellers var enstemmige. Er det egentlig sunt at det ikke finnes noen opposisjon i organisasjonen?

Ikke for lite debatt

– Jeg er ikke enig i at det er for lite debatt i NJ, men det er ikke stor uenighet om hovedsakene. Det henger selvsagt sammen med at de hovedsakene vi har valgt ut, og som går på å verne om arbeidsplassene og om journalistikken, er saker klubbledere over hele landet sliter med. Det er heller ikke noe poeng i at det skal stilles motkandidater ved valgene bare for å ha en motkandidat. Hvis valgkomiteens forslag er godt nok, så er da det bra, sier hun.

– Både ansatte i NJ-staben og delegater sier at de debattene som foregår i stor grad er flyttet til gruppearbeidet og til redaksjonskomiteen. Lider organisasjonsdemokratiet?

– Nei, og denne formen med gruppearbeid gjør at flere kommer til orde og at de først får brynet synspunktene sine på en mindre gruppe.

Statsstøtte

Statssekretær Wegard Harsvik gjentok på landsmøtet noe av de samme signaler som kulturminister Trond Giske kom med i tilknytning til Redaktørforeningens årsmøte om en bred kommisjon for å se på pressestøtten. Tror du vi får en ny mediestøttekommisjon?

– Ja, jeg tror det er mulig at vi får en slik kommisjon, og den bør komme i gang så snart som mulig, helst før valget i høst. Vi ønsker en utvidelse av dagens pressestøtte, og jeg mener det er viktig nå å ikke begynne med noen omfordeling av de skarve midlene som ligger der. Pressestøtten må økes, sier NJ-lederen.

Hun peker på at tiltaksplanen inneholder seks hovedpunkter og er det viktigste dokumentet landsmøtet vedtar. – De to viktigste punktene, vern av arbeidsplasser og av journalistikken, har jeg allerede nevnt. I tillegg kommer fire andre punkter som blant annet omfatter pressens rammebetingelser. Landsmøtet vedtok også at NJ utarbeider tilbud og tiltak for arbeidsledige journalister.

Spisset eierskapspolitikken

– Hva er nytt i programmet?

– Vi har spisset eierskapspolitikken idet vi skjerper kravene til seriøse eiere.

– Landsmøtets andre dag startet med nyheten om at Mecom henter ut 700-800 millioner kroner av Edda-avisene. Hvordan ser du på det?

– Det var en særdeles dårlig start på dagen, men understreker at vi må jobbe mye mer og tettere for å hindre at eierne tapper bedriftene.

Integritet

Landsmøtet vedtok også et helt nytt programpunkt som fastslår at medieledere ikke må sette journalistenes og medienes integritet og omdømme på spill ved å påta seg samfunnsmessige verv og oppgaver. Helt konkret ble det henvist til at Adresseavisens direktør sitter i styret i avisens bank og at redaktøren i Arbeidets Rett var med på å arrangere ski-NM.

Det er også tatt inn et eget punkt om at såkalt brukergenerert innhold ikke må fortrenge stoff fra de profesjonelle journalistene, og at denne typen stoff må markeres skikkelig, slik at leserne ser at stoffet ikke er produsert av mediets fast ansatte journalister.

– Det er viktig å opprettholde et klart skille mellom stoff produsert av medienes egne ansatte journalister og innsendt stoff, sier Floberghagen.

Powered by Labrador CMS