NRK var raskt ute med navnene på prisvinnerne. Faksimile fra nrk.no.

– Vi visste ikke på forhånd

NRK avviser at de noen gang har fått navnet på fredsprisvinnere på forhånd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klokken er 11 og døren går opp. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kommer ut for å offentliggjøre hvem som har fått årets fredspris.

«Ladies and gentlemen. The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2011 is to be divided in three equal parts between Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee and Tawakkul Karman.»

Det tar Jagland 21 sekunder å lese opp disse ordene. I løpet av de neste 39 sekundene publiserer NRK en sak om vinnerne på deres nettsider.

Laget flere saker

– Hvor lang tid i forveien fikk dere navnene?

– Vi fikk de ikke på forhånd i det hele tatt. Vi hadde laget flere saker på forhånd og trykket på den rette knappen når det ble kjent, sier nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK.

– Det har vært spekulasjoner, men ingen bekreftelser.

Han avviser dermed at NRK verken denne gangen eller ved noen tidligere anledning har fått vite hvem som vinner fredsprisen før det blir offentlig annonsert.

Som etterforskere

– Noen har trodd at det er sånn, men slik har det aldri vært. Dette er profesjonelt arbeid, det er som kriminologi. Noen ganger har vi truffet godt, andre ganger ikke, sier nyhetsredaktøren om tidligere år hvor NRK-korrespondenter har intervjuet fredsprisvinnere kort tid etter at den ble annonsert.

Om årets fredsprisvinner sier nyhetssjefen at navnet til Sirleaf-Johnson var oppe i en TV-sending av Urix allerede i vår.

I formiddag hadde NRK sine korrespondenter på plass i Kairo, Nairobi og Brussel. Sistnevnte skal nå være på vei til Liberia.

– Vi hadde ingen i Liberia fra før, sier Bjøntegård.

Powered by Labrador CMS