Tidligere fastlanser i Bistandsaktuelt: – Følte som å være ansatt

Men Even Tømte ble stadig påminnet om at han var annenrangs medarbeider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Even Tømte arbeidet i fire år som fastlanser i Bistandsaktuelt på en kontrakt lignende de nå har utlyst. Da kontraktsperioden gikk ut, måtte han søke på nytt. Det anbudet tapte han til en med lengre ansiennitet, skriver Klassekampen.

– På veldig mange måter var det en attraktiv og god jobb. Derfor føltes det også veldig rart å måtte legge inn anbud på min egen jobb og gå på jobbintervju med de samme folkene jeg arbeidet med nesten hver dag, sier Tømte til Klassekampen.

Norsk Journalistlag har tidligere gått ut i Klassekampen med kritikk mot kontrakten som minner mer om en fast ansettelse enn en frilanskontrakt. Arbeidsrettsekspert Jan Tormod Dege har i samme avis vurdert kontrakten som ulovlig. 

– På mange måter føltes det som å være ansatt. Vi gikk på jobb i Norads lokaler, deltok i ukentlige redaksjonsmøter, spilte bedriftsfotball og deltok på kurs. Men det var en del småting i hverdagen som minnet oss på at vi var en slags annenrangs medlemmer av redaksjonen, forteller Tømte i avisen.

Han forteller om fast ansatte som fikk tilgang til PC og mobil, frilanserne måtte benytte eget. Kun de faste fikk rabatter i kantina og egne visitykort. 

NJ mener Bistandsaktuelt kan spare rundt 200.000 kroner i året per kontrakt siden bladet ikke yter sosiale goder som feriepenger, sykelønn og pensjonsytelser. 

Fristen for å søke på kontraktene er gått ut, men etter at Klassekampen omtalte kontrakten, har Norad tatt en tenkepause.

Powered by Labrador CMS