Journalistens redaktør Helge Øgrim og styreleder Hege Iren Frantzen. Foto: Martin Huseby Jensen

Helge Øgrim gir seg som redaktør i Journalisten

En drøy måned før han fyller 66 år slutter han etter eget ønske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Helge Øgrim har vært ansatt som ansvarlig redaktør i Journalisten siden 2007. 1. september er det slutt, og før den tid skal han ta ut ferie og avspasering.

– Jeg har tenkt på dette en god stund og for ett år siden luftet jeg for eierne at jeg kunne tenke meg å tre til side. Vi har vært gjennom prosesser i Journalisten som skulle gjennomføres, sier Øgrim til Journalisten.

Les hele intervjuet med Helge Øgrim om hans avgang og karriere her

Journalisten har snudd seg

Både Øgrim selv og styreleder Hege Iren Frantzen i Journalisten sier at redaktøren slutter etter eget ønske.

– Det har skjedd en stor utvikling under hans tid ved at Journalisten har gått bort fra papir og redusert i staben. Helge er straks 66 år og har ledet Journalisten gjennom mange tøffe, men også spennende år. Da er det lov til å ha lyst til å gjøre noe annet, sier Frantzen, som også er nestleder i Norsk Journalistlag (NJ).

Hun viser blant annet til to fagpressepriser under Øgrims redaktørtid og at Journalisten opprettholder posisjonen som et viktig nettsted for journalister og andre som søker informasjon om journalistikk og medier.

– Det har de også vist det siste året med tøff konkurranse. Journalisten har klart å snu seg rundt.

Trafikktall så langt i år viser at Journalisten i gjennomsnitt har 33.800 unike besøkere ukentlig, mot konkurrenten Medier24s 21.800 unike brukere i uka.

Røde tall er blitt svarte

På maimøtet til landsstyret i NJ, som eier Journalisten, stod punktet «Nye eiere av Journalisten?» på dagsorden. Til Medier24 sa daværende fungerende styreleder Katrine Strøm at den kun handlet om en orientering på bakgrunn av en langsiktig strategiplan.

– Det er ingenting konkret eller formelt på gang nå, men det er en av flere strategiske veier vi jobber med, sa Strøm til Medier24.

Hege Iren Frantzen avviser at det er en sammenheng mellom strategiske valg for Journalisten og at Øgrim slutter nå. Hun beskriver avgangen til redaktøren som udramatisk.

– Journalisten har tatt grep ved å levere det første plussresultatet siden 2010 i fjor, sier Frantzen.

Regnskapene inkluderer overføringer fra NJ som i fjor var på 3,9 millioner kroner. Kommersielle inntekter var i fjor på 2,4 millioner kroner. Hittil i år viser regnskapstallene overskudd per mai og er også foran budsjett.

– Handler avgangen om at eieren rydder banen for å legge ned Journalisten?

– Ikke på noen måte. Dette er et ønske fra Helge som vi har samtalt om en stund, som vi har imøtekommet og som ikke har noe med det å gjøre.

– Hvordan går det med Journalisten nå?

– Rapportene går på at de leverer på økonomien og jeg syns Journalisten leverer bra journalistikk på strategien. Journalisten er det stedet folk søker til for informasjon om norske medier. Den leverer også på journalistikk opp mot det eieren NJ gjør. Det er viktig at den informasjonen når ut til medlemmene av NJ.

Sikter på konstituering

Øgrim slutter 1. september, men styrelederen sier hun håper på å konstituere en av de ansatte som redaktør før den tid.

– Vi har styremøte kommende tirsdag der vi vil behandle saken. Styret kommer til å konstituere en redaktør ganske raskt.

Powered by Labrador CMS