Kjetil Haanes. Foto: Birgit Dannenberg

NJ roser personvernforslag

Norsk Journalistlag er fornøyd med forslagene om fri rettshjelp og strammere kontroll med ytringer på nett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nestleder Kjetil Haanes er positivt overrasket over Personvernkommisjonens «Medier og personvern»-rapport, som ble lagt fram torsdag.

– Forslagene er spenstige og veldig spennende. De utgjør et godt grunnlag for at mediene skal rydde opp i eget reir i forhold til personvern, uten at det går ut over ytringsfriheten eller arbeidsvilkårene for kritisk og undersøkende journalistikk, sier Haanes.

Ja på flekken

Han mener NJ umiddelbart kan si ja til enkelte av forslagene, mens andre krever intern debatt i organisasjonen. Det er tilfelle med forslaget om å innføre en egen medieansvarslov som skal gjelde for alle medier.

– Når det gjelder medieansvarslov, så vil NJ ta den debatten ganske raskt. Her vet vi fra før at redaktørforeningen og andre presseorganisasjoner er positive, sier Kjetil Haanes.

NJ sier ja til å innføre fri rettshjelp for folk som utsettes for etiske overtramp og som derfor ønsker å gå til sak mot mediene.

– Det er et godt forslag, som også passer inn i den pågående debatten om å føre ærekrenkelser over til det privatrettslige lovverket. Det kan være et problem at det kun er de rike som har råd til å føre saker mot mediene, noe fri rettshjelp vil bidra til å løse, framholder Haanes.

Vil ha forhåndsredigering

Han betegner også forslaget om en slettetjeneste etter personangrep på nettet som spennende.

– Når det gjelder ønsket om en nemnd som skal se på etikken i forhold til nettytringer, så kommer kommisjonen nær NJs standpunkt om å innføre et krav om forhåndsredigering av nettdebatter. De går langt i å støtte vårt syn. Det hilser vi med glede, og jeg håper at redaktørene nå tar affære og ordner opp i eget reir når det gjelder forhåndsmoderering, sier NJ-nestlederen.

– Glem medieombud

Haanes mener at kommisjonens rapport vil bidra til mer orden i medienes rekker, og at forslagene gjør det unødvendig å gå videre med kulturminister Trond Giskes ønske om å vurdere et statlig medieombud. Her er presseorganisasjonene samstemte.

– Glem begrepet «medieombud». Et slikt ombud vil raskt gå seg vill. Og virkemidlene for økt personvern i mediene eksisterer allerede, skriver leder Stein Gauslaa og generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening i et innlegg i Aftenposten torsdag.

Powered by Labrador CMS