Elin Floberghagen ansatt som ny generalsekretær i Norsk Presseforbund

Får lavere lønn enn sin forgjenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld fortalte Journalisten at ansettelsesutvalget hadde innstilt på Elin Floberghagen som ny generalsekretær. Fredag formiddag ble det klart at styret følger innstillingen.

– Vi hadde tre gode kandidater som alle ga et godt inntrykk. Etter intervjuene hadde vi tre i ansettelsesutvalget en grundig tenkerunde, og da vi kom tilbake var vi samstemte, sier Presseforbundets styreleder Gunnar Kvassheim om ansettelsen til Journalisten.

Han sier at Floberghagen ble valgt fordi hun har svært god kjennskap til alle Presseforbundets arbeidsområder. Kvassheim sier hun har solid ledererfaring og hatt sentrale verv i Norsk Journalistlag der presseetikken er en viktig del av arbeidsfeltet. 

– Hun har en ballast som er solid. 

Da ansettelsesutvalget skulle presentere sin innstilling for resten av styret i Norsk Presseforbund måtte NJs nestleder Hege Iren Frantzen forlate lokalet etter spørsmål om hennes habilitet. Det var styreleder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening som utfordret Frantzens habilitet på grunn av hennes vennskap til Floberghagen.

– Vi ble kjent med at Frantzen gikk ut av ansettelsesutvalget på grunn av et venninneforhold. Da er jeg litt overrasket over at det hun trer inn igjen ved ansettelsen. Det hadde vært veldig uryddig sett utenfra. Hadde vi sett lignende i en bedrift, at et medlem trakk seg fra et utvalg på grunn av inhabilitet men gjeninntrer ved ansettelsen, ville medført hoderisting, lederartikler og en del titler. Jeg indikerer ikke at det foreligger formell inhabilitet, det har jeg ikke grunnlag for, men det er uryddig, sa Stanghelle under styremøtet.

Frantzen svarte at hun ikke hadde noen problemer med det, og forlot møtet under behandlingen av ansettelsen.

Samlet bransje

Floberghagen har ikke vært tilstede under styremøtet men arbeidet i Fagpressen hvor hun i skrivende stund er direktør.

– Nå er det kun få minutter siden styret fattet et vedtak, så jeg tror ikke skal starte med å være for bombastisk. Men det er gledelig å få jobben i en organisasjon med mange problemstillinger å jobbe med, sier den påtroppende lederen til Journalisten.

Hovedarbeidsfeltene er åpenbare; å forvalte og utvikle presseetikken og å jobbe for fellesetikk for lesere, Pressens Faglige Utvalg (PFU) og mediebransjen.

– Og så er det presset mot journalistikken, det er en stor utfordring. Jeg vil jobbe for åpenhet og rett til informasjon. Norsk Presseforbund er unikt i at det står en samlet bransje bak organisasjonen. Å jobbe for dem i denne møteplassen blir viktigere fremover.

Lavere lønn

Hvilke likhetstrekk hun vil ha i rollen sammenlignet med sine forgjengere er hun ikke sikker på. Bortsett fra at hun ikke er en kopi av dem.

Presseforbundets styreleder Gunnar Kvassheim opplyste i møtet at avgått generalsekretær Kjersti Løken Stavrums lønn var på 1,42 millioner kroner inkludert en bilordning. Stavrum selv opplyser at summen lå 50.000 kroner lavere inkludert bilgodtgjørelse.

Floberghagen får 1,3 millioner kroner i lønn uten bil, og det er enighet mellom partene om at den ikke skal justeres før våren 2018.

– Jeg er fornøyd med det lønnsnivået vi er blitt enige om, sier Floberghagen.

«Elin Floberghagen har lang erfaring fra arbeid i ulike presseorganisasjoner. Det vises til hennes søknad. I intervjuet bekreftet Floberghagen svært godt kjennskap til de saksfeltene NP arbeider med. Hun har bred leder- og organisasjonserfaring. Hennes personlige egenskaper gjør at hun er samlende og inkluderende. Hun har også god gjennomføringskraft.» heter det i utvalgets innstilling.

Styreleder Jan M. Moberg i Fagpressen sier at han ikke er overrasket over ansettelsen. Og nå må han selv ut og rekruttere ny leder.

– Jeg kjenner ikke alle kandidatene, men kjenner Elin og mener de har fått en fantastisk person. Hun har både gode kvalifikasjoner og er en god leder. Hun er godt kvalifisert til jobben, sier han til Journalisten.

Styret i Fagpressen håper han på å få samlet relativt kjapt for å begynne arbeidet med å finne en etterfølger.

– Jeg er ikke helt uforberedt på at dette kom til å skje og har gjort meg noen tanker.

Powered by Labrador CMS