Espen Olsen Langfeldt, NRK Sport 21112022
Espen Olsen Langfeldt sier til Journalisten at de ikke har betalt for den nå PFU-innklagede travsendingen som ble produsert av Maverix, på oppdrag for Rikstoto.

NRK bekrefter: Betalte ikke for Rikstoto-sending

Betalte ingenting for visningsrett og produksjon av PFU-innklaget travsending.

Publisert Sist oppdatert

I juni kunne Journalisten fortelle at NRK unnlot å informere om kommersielle bindinger rundt flere trav-personligheter som deltok i direktesendingen fra travløpet Oslo Grand Prix på Bjerkebanen.

Sendingen har blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), blant annet fordi Kjetil Jansrud og Märtha Louise, som begge har kommersielle avtaler med Rikstoto, deltok i sendingen uten at det ble informert om bindinger. 

Betalte ikke 

Det var produksjonsselskapet Maverix som stod for produksjonen av sendingen på oppdrag fra Norsk Rikstoto, og det er spillselskapet Kindred Group (tidligere Unibet Group) som har klaget NRK inn for PFU. 

Kindred mener direktesendingen fra Bjerke i praksis var sponset av Rikstoto, mens NRK på sin side mener det ikke er tilfellet. 

NRK har imidlertid ikke betalt noe for visningsrett og produksjon fra Oslo Grand Prix. Det bekrefter sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, overfor Journalisten.          

– Bilder er blitt tilgjengeliggjort for NRK, og de er sydd sammen til en sending sammen med oss, sier Olsen Langfeldt. 

– Hva mener dere selv om hvorvidt dere har brutt god presseskikk? 

– Vi forholder oss til det svaret vi har gitt Pressens Faglige Utvalg. 

NRK erkjenner ikke i klarspråk brudd på god presseskikk i sitt PFU-tilsvar, men innrømmer at de burde ha informert om kommersielle bindinger under sendingen, men at svikt i rutinene gjorde at det ikke skjedde.

Ikke tilsynssak

Da Journalisten i juni intervjuet fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, var han kritisk til NRK og spurte om ikke sendingen måtte anses som ren reklame for Rikstoto. 

Journalisten har også spurt Medietilsynet om manglende betaling for produksjon og visningsrett kan bety at sendingen er å anses som sponsing eller reklame. 

Rådgiver Elise Kure ved Medietilsynet skriver i en e-post at de på generelt grunnlag kan opplyse om at NRK ikke har anledning til å motta sponsorbidrag til studiosendinger, eller å ha reklame i sine sendinger. 

Hun henviser til PFU-behandlingen og skriver: 

«Det foreligger etter Medietilsynets vurdering ikke opplysninger i saken som på nåværende tidspunkt gir grunnlag for å reise tilsynssak etter kringkastingsregelverket». 

Powered by Labrador CMS