Anne Rimmen og Hans Kristian Skubberud ledet NRK-sendingen fra Oslo Grand Prix på Bjerkebanen 11. juni. Nå er NRK klaget inn til PFU for å ikke ha informert om sendingens kommersielle bindinger til Norsk Rikstoto.
Anne Rimmen og Hans Kristian Skubberud ledet NRK-sendingen fra Oslo Grand Prix på Bjerkebanen 11. juni. Nå er NRK klaget inn til PFU for å ikke ha informert om sendingens kommersielle bindinger til Norsk Rikstoto.

Pressens Faglige Utvalg:

NRK er klaget inn til PFU for sending betalt av Norsk Rikstoto

Informerte ikke om de kommersielle bindingene bak direktesendingen fra Oslo Grand Prix. 

Publisert

Som Journalisten tidligere har omtalt, ble NRK1 sin direktesending fra travløpet Oslo Grand Prix i juni produsert av selskapet Maverix på oppdrag fra Norsk Rikstoto

Nå er sendingen klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av spillselskapet Kindred Group. 

– Vi har i flere år vært sterkt kritiske til det tette redaksjonelle samspillet som tillates mellom to kommersielle spillselskaper – hvis eneste oppgave er å markedsføre og selge pengespill etter tillatelse fra staten – og en lisensfinansiert, reklamefri statskringkaster, skriver informasjonssjef Rolf Sims til Journalisten. 

Nevnte ikke bindingene

I klagen, som Journalisten har sett, peker Kindred Group på at programmet ikke var merket med vignetten «sponsing», og at det heller ikke ble informert om programledernes og gjestenes kommersielle bindinger til Norsk Rikstoto. 

– Enkelte norske medier later til å slippe ned sin etiske guard når «snille spillselskaper» med sterke røtter i folkesjela innbyr til samarbeid, sier Sims. 

Kindred Group ber PFU vurdere brudd på seks punkter i Vær varsom-plakaten: 2.1, 2.2., 2.3, 2.6, 2.7 og 2.8. Alle punktene gjelder uavhengighet og kommersielle bindinger. 

«Seerne burde ha blitt informert om at hele sendingen, som blir presentert som NRKs journalistiske produkt, var betalt av Norsk Rikstoto og produsert av tippeselskapets eget PR- og markedsføringsapparat. Begge deler er det åpenbart relevant for publikum å få vite om», står det i klagen. 

Presentert som NRK-produkt

I løpet av den timelange sendingen fra Bjerke travbane var både tidligere toppalpinist Kjetil Jansrud og prinsesse Märtha Louise gjester i studio. 

Begge to har kommersielle bindinger til Norsk Rikstoto, noe seerne ikke ble informert om av NRK. 

I sendingen ble det heller ikke informert om programledernes avtaler med selskapet.

Avtalen mellom Maverix og Norsk Rikstoto har ifølge Kampanje en verdi på over 100 millioner kroner. En del av kontraktsbeløpet går til å produsere Norsk Rikstotos egeneide TV-kanal, Rikstoto Direkte, hvor produksjonsselskapet lønner en stab av reportere, programledere, kommentatorer og øvrig personell for redaksjonell utvikling og drift.

Den samme staben fikk helt sentrale roller i NRK-sendingen, påpeker Kindred Group i klagen.

Vil ikke kommentere

Programleder Anne Rimmen ble engasjert av Maverix for å lede NRK-sendingen, og oppdraget ble følgelig betalt av Norsk Rikstoto. 

Medprogramleder Hans Kristian Skubberud har siden 2011 jobbet som reporter, redaksjonssjef, kommentator og programleder på Rikstoto Direkte. Også reporter Veronika Aske jobber til daglig som reporter og programleder for kanalen. 

«Sendingen, inkludert lønn og honorarer til redaksjonelt og teknisk personell, ble i sin helhet betalt av Norsk Rikstoto, uten at seerne ble gjort oppmerksomme på det. I stedet ble programmet presentert for seerne som et helstøpt NRK-produkt», står det i PFU-klagen. 

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk skriver til Journalisten at NRK avstår fra å kommentere. 

– Vi mottok klagen fra PFU like før helgen og har ikke satt oss inn i alle detaljer ennå. Av respekt for PFUs behandling av saken vil vi ikke kommentere innholdet i klagen før vi har sendt vårt tilsvar til PFU, skriver Kalbakk. 

Powered by Labrador CMS