Kjersti Knudssøn, Synnøve Bakke og Anette Berentsen fra NRK mottok pris fredag. Foto: Bergen journalistlag

Omdiskutert NRK-dokumentar vant Gullparaplyen

Brennpunkt beklaget at de ikke sjekket bildebruk kort tid etter at den var sendt. Fredag ble «Lykkelandet» premiert av Bergen Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dokumentaren Lykkelandet handlet om et rumensk nettverk der bakmenn håvet inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet i Bergen.

– Årets vinnere av Gullparaplyen har gjort klare valg og klart å sette fokus på en stor gruppe mennesker som de fleste av oss knapt har løftet blikket for. Gjennom bruk av fotodokumentasjon, skjult kamera, omfattende kildekontakt og grundig arbeid klarte vinnerne å få fram og avsløre hvordan særlig kvinner fra romfolket blir utnyttet i kriminalitet, tigging, prostitusjon og menneskehandel, heter det i jurybegrunnelsen.

Kjersti Knudssøn, Synnøve Bakke og Anette Berentsen fra NRK mottok prisen for prosjektet der også dokumentaren Jenter til salgs! inngikk.

Brukte gamle bilder

Lykkelandet skapte diskusjon kort tid etter at den var sendt i april i fjor. Årsaken var at det kom fram at flere bilder brukt i dokumentaren ble fremstilt som de omtalte bakmennenes skrytebilder. Disse bildene hadde de omtalte selv funnet på nettet og brukt i sosiale medier.

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen sa til Aftenposten at feilen klart svekket programmets troverdighet.

Brennpunkts redaktør Odd Isungset beklaget feilen og erkjente overfor VG at redaksjonen burde sjekket bildene bedre.

– Hadde vi oppdaget feilen selv, ville vi gjort noe med det. Men dette svekker ikke dokumentaren vår. Vi har vist en rekke bilder og videoer der aktørene poserer selv, og vi har dokumentert at det finnes et omfattende nettverk som driver organisert kriminalitet. Så er det dessverre alltid sånn at en liten glipp naturligvis er en glipp vi skulle vært foruten, sa Isungset til VG.

I metoderapporten som er sendt inn til Gullparaply-juryen, peker redaksjonen selv på at de de gjorde en feil ved å bruke seks skrytebilder som viste seg å ikke stamme fra bakmennene.

– En smule pinlig, men ikke gjort med overlegg. Da vi ble gjort oppmerksomme på disse bildene, beklaget vi, og erstattet dem, siteres det fra metoderapporten.

Juryen, som foruten leder Geir Bjarte Hjetland bestod av Gard Steiro, Morten Wanvik, Ida Sætersdal og Arne Stubhaug uttaler at redaksjonen trass feilen har et svært stort kildegrunnlag.

Sølvparaplyer

Alle prisene ble delt ut under en prisfest i regi av Bergen Journalistlag fredag kveld.

Andre vinnere er:

Årets lokalsak: Avisa Hordalands journalist Ørjan Brattetveit for en sak om Bømoen-utbygging og ytringsfrihet.

Enkeltartikkel/program: Tide Carrier, som var et samarbeid mellom journalistene Øyvind Lefdal Eidsvik, Guro Valland og Eivind Fondenes i Bergens Tidende og Ove Heimsvik i Stavanger Aftenblad.

Foto: Marita Aarekol fra Bergens Tidende for Sykkelfesten.

Prosjekt: Øystein Vik fra Bergens Tidende for Sykkel-VM.

Video: NRKs Anders Hereid, Mikal Olsen Lerø og Torbjørn Fardal for Pappas sistereis.

I tillegg fikk Truls Synnestvedt årets hederspris.

Powered by Labrador CMS