Einar Lunde. Foto: Terje I. Olsson

NRK endrer reglene for å jobbe på si

KLÆKKEN (Journalisten): NRK reviderer reglene for medarbeidernes bijobber. Nyhetsanker Einar Lunde ønsker seg tilbake til gamle dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-direktør Per Arne Kalbakk opplyste på NRKJs årsmøte på Klækken onsdag ettermiddag at NRK i løpet av vinteren skal ha en fullstendig gjennomgang av de etiske «husreglene» som blant annet begrenser NRK-ansattes muligheter til å påta seg kommersielle oppdrag utenfor huset.

Dagens regler ble innført for fem år siden, og spesielt nyhetsjournalister og profilerte tv-fjes nektes å påta seg jobber som debattledere, reiseledere, foredragsvirksomhet m.v. når det kan svekke medarbeiderens integritet eller NRKs troverdighet generelt. Reviderte husregler er antakelig på plass en gang på nyåret.

Dagsrevy-anker Einar Lunde oppfordrer Kalbakk og NRK-ledelsen til å se tilbake på de positive erfaringene fra kringkastingssjef Einar Førde og tidligere. Den gang ble NRK-ansatte nærmest oppfordret til å ta seg oppdrag på si for å spe på lønnen, og man oppfattet slik virksomhet som positiv for å bygge NRKs posisjon.

Til Sør-Afrika

Det har vært mye uro omkring blant annet Einar Lundes oppdrag for Temareiser Fredrikstad AS.

Lunde har siden 2003 vært med på reiser til Sør-Afrika og holdt foredrag om landets historie. Også andre profilerte mediefolk som Tomm Kristiansen, Jan E. Hansen, Gunnar Filseth, Eva Bratholm, Arnt Stefansen, Andreas Viestad, Knut Borge, Kjell Hillveg, Ole Walberg, Peter Normann Waage, Tor Andersen, Vibeke Knoop Rachline og Torkjell Berulfsen har hatt oppdrag for Temareiser opp gjennom årene.

Kalbakk var forsiktig med å dele sin oppfatning av hva en ny instruks vil ramme. Han åpnet for at det kan være akseptabelt å lede offentlige debattmøter, som på Litteraturhuset i Oslo, men advarte mot diskusjonsledelse i lukkede fora.

Han er også skeptisk til om redaktører og journalister i NRK kan være medlem av organisasjoner med begrenset innsyn, som Frimurerlosjen.

På årsmøtet på Klækken sa Kalbakk at han ikke bare er opptatt av oppdrag for kommersielle aktører, men at også andre former for bindinger kan være problematiske. Han advarte spesielt mot å flagge sterke private meninger på sosiale medier som Facebook.

Advarer mot Facebook

– Da den nye kulturstatsråden tiltrådte, kikket jeg litt innom Facebook og fant at svært mange journalister hadde sterke meninger om henne. Det kan i neste omgang kunne bli problematisk for journalisten, sa Kalbakk.

Han er usikker på om det skal gjelde strengere regler for nyhetsjournalister når det gjelder bioppdrag, men tror ikke man kommer bort fra at det alltid vil være et element av skjønn i de vurderinger som gjøres.

Marienlyst-direktøren fikk imidlertid med seg en rekke svært klare meninger og eksempler på oppdrag NRK-medarbeidere påtar seg utenfor jobben. Ikke minst fikk han beskjed om at reglene praktiseres vært ulikt, og at de praktiseres strengere på distriktskontorene enn for kjendisene på Marienlyst.

– Jeg jobber i en avdeling der det ikke er likhet for loven, sa Hege Holm og fikk følge av flere.

Grosvold i badet

Men det var Dagsrevyens Einar Lunde som startet. Han viste til en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag om Anne Grosvold som skal lede et nytt «Bokbad» med Thorvald og Jens Stoltenberg.

– Vil vi ha mindre tillit til Anne Grosvold etter det, spurte han retorisk. Og gikk videre til nyhetsredaktør Jon Gelius, som skal holde foredrag for næringslivstopper i Fredrikstad om hvordan de skal opptre overfor pressen. Dessuten Dagsrevyens økonomimedarbeider Tore Tollersrud som nå er i USA for å undervise.

– Vil vi ha mindre tillit til dem etter dette, gjentok Lunde. Han mente at NRK-ledelsen ikke har noe belegg for påstanden om at medarbeidere som påtar seg slike oppdrag utenfor huset svekker NRKs troverdighet.

Lundes hovedpoeng var at verken medarbeidernes integritet eller NRKs troverdighet og omdømme tar noen skade av at medarbeiderne påtar seg jobber utenfor huset. Han viste til at han selv i år etter år har ligget på topp på de såkalte troverdighetsmålingene som fra tid til annen publiseres i Dagbladet, VG og Se og Hør, også etter at han påtok seg oppdrag for Temareiser Fredrikstad.

Disponerer selv fritiden

Både nestleder Thomas Spence i Norsk Journalistlag og NJ-advokat Knut Skaslien sa at journalistenes fritid er deres egen, og at de i utgangspunktet disponerer den fritt. Spence understreket imidlertid at vi alle har akseptert visse begrensninger allerede med Vær Varsom-plakaten, mens advokaten mente NRKs husregler var et godt stykke på vei inn i det totalitære og at de muligens ikke engang er gyldige.

– For at slike regler skal være gyldige må de enten være utarbeidet og godkjent av partene, og det har ikke skjedd her, eller de må være godkjent av Arbeidstilsynet. Ellers er det ren synsing, sa Skaslien.

(For ordens skyld: Tore Tollersrud er styreleder i Journalisten BA)

Powered by Labrador CMS